Razgovor s povodom


Intervju s doc. dr. sc. Viktorijom Car

Novinarstvo je radoznalost

Viktorija Car

Odlučili smo istražiti što stručna osoba misli o novinarskim grupama i novinarima općenito. Za pomoć smo se obratili doc. dr. sc. Viktoriji Car koja radi na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu na studiju novinarstva. Viktorija Car je rado odgovorila na naša pitanja i srdačno nas pozvala da dođemo na Fakultet u posjet i vidimo što to uče „pravi“ novinari. Pročitajte njezine zanimljive odgovore.

U novinarstvu od malih nogu

Što mislite o novinarskim grupama u osnovnim školama? Možete li se osvrnuti na svoje iskustvo s novinarstvom u osnovnoj školi i kako je ono utjecalo na to da postanete profesorica na Fakultetu političkih znanosti?
Imati novinarsku grupu u osnovnoj školi jednako je kao moći putovati i upoznati strane zemlje i ljude u njima iz prve ruke. Novinarstvo je radoznalost, znatiželja za znanjem, za onim što se zaista dogodilo, za stvarnim ljudima, kulturama, običajima. Oni koji već u osnovnoj školi razviju ljubav prema radoznalosti, ljubav prema znanju i informacijama koje nadilaze formalno učenje – sigurno se neće pogubiti kasnije u životu i živjeti „looserski“ život koji im dirigiraju neki drugi.
Odrasla sam u Splitu i tada se moja osnovna škola zvala „Bratstvo-jedinstvo“ – danas smiješno zvuči. Mogla se zvati bilo kako, ali ono što je važno je to što smo imali sjajnu literarno-novinarsku i dramsku grupu. Ja sam se pronašla među novinarkama. Novinarska grupa me naučila da se ne sramim postaviti pitanje, da se ne sramim prići drugoj osobi pa makar ona bila predsjednik SAD-a ili Papa, naučila me što to znači „tko pita – ne skita“, naučila me biti sigurna i samostalna gdjegod se našla (makar i na Sjevernom polu), naučila me da su informacije oko nas, ali ako ih ne potražimo – one će i dalje biti blizu nas, a mi nećemo znati ništa o njima.
Ono što je nas iz novinarske grupe razlikovalo od ostalih učenika bilo je to što se mi nismo ustručavali istraživati… Mene je kasnije to istraživanje dovelo do znanosti. Prepoznala sam da mi znanost nudi još jedan korak dalje od novinarstva – istraživanje koje ne ostaje na dnevnim događajima, istraživanje koje kasnije i netko drugi može nastaviti, nadograditi. Po tome su novinarstvo i znanost slični – veže ih ljubav prema znanju, znatiželja za informacijama, radoznalost.

O čemu ste pisali kao novinarka u školi? Sjećate li se nekog posebno
uspješnog teksta?

Najviše sam voljela pisati reportaže s putovanja te raditi intervjue s književnicima i književnicama, osobama neobičnih zanimanja, sportašima i sportašicama, glumcima, režiserima, itd. Svake sam godine bila pozvana na Republički susret (današnji Lidrano) i veselila sam se tim druženjima. Ipak, najaktivnija sam bila kao učenica-novinarka u emisiji Radio Zagreba “Stigla je pošta”, a tu mi je motivacija za upornost bilo ljetovanje na koje je odlazilo deset najvrjednijih suradnica i suradnika. Takva novinarska ljetovanja na Bjelašnici u BiH, u Šibeniku i u istarskom Rapcu pamtim cijeli život. Budući da smo za “Poštu” izvještavali svaki tjedan – teme su tu bile iz učeničkog života, ali i događaji iz grada Splita u kojem sam tada živjela. Voljela sam pisati o kazališnim predstavama, filmskim projekcijama, izložbama, ali i o svim aktivnostima koje su uključivale učeničku kreativnost.

Online novinarstvo

Život je namješten tako da bude zabavan, da svaki dan upoznajemo nove, zanimljive ljude, da nešto naučimo i tako slažemo svoj život od niza zanimljivih informacija, događaja, osoba.
Život je namješten tako da bude zabavan, da svaki dan upoznajemo nove, zanimljive ljude, da nešto naučimo i tako slažemo svoj život od niza zanimljivih informacija, događaja, osoba.

Kako komentirate online novinarstvo, tj. njegovu sve veću popularnost? Koje su prednosti, a koji nedostatci online novinarstva ?
Online novinarstvo je prije svega – novinarstvo, samo na online platformi. I tiskano i televizijsko novinarstvo su prije svega bili potraga za neistraženim, za nedostupnim informacijama, a tek je onda važan bio medij kojem se prilazilo ili pisanim tekstom ili audio-vizualnim sadržajem. Tako je i danas s online platformama. Međutim, važno je naglasiti da novinari nisu oni koji preuzimaju informacije iz drugih medija – to su prepisivači. Novinari nisu građani koji se zateknu na mjestu događaja pa nevješto naprave video, kažu „Ovo je strašno“ i postave to na YouTube ili na neku medijsku mrežnu stranicu. Novinari donose informaciju koja je nova (tko? što? gdje? kada?), aktualna, važna i, najvažnije, provjerena, potvrđena od dva međusobno nepovezana izvora, stavljena u širi kontekst, objašnjena odgovorima na pitanja kako? i zašto? Novine su bile medij 19. stoljeća, televizija je bila medij 20. stoljeća, a internet je medij 21. stoljeća. Možda ćemo vrlo brzo svjedočiti i nekom 3D ili 4D masovnom mediju, ali za sada je internet platforma na kojoj većina nas pronalazi svoju dnevnu dozu informacija. Ono što ga čini posebnim je njegova društvena komponenta – više nismo sami na kauču kao nekad (roditelje i baku tek ponekad smo računali kao društvo) – danas zahvaljujući društvenim mrežama informacije i znanje još brže dijelimo, komentiramo, raspravljamo o njima…

Koristite li se društvenim mrežama i kojim?
Samo sam na Facebooku. Zahvaljujući njemu u kontaktu sam s mnogim osobama s kojima se inače nikada ne bih ni čula ni vidjela. Facebook je javni prostor i trebamo ga takvim prihvatiti. Opasnosti na Facebooku su jednake kao i na bilo kojem drugom javnom prostoru: ukoliko ne znamo kamo i zašto idemo – šanse da nam se dogodi neko neugodno iskustvo su velike. Ako znamo kamo idemo i koji nam je cilj – onda nam društvene mreže samo mogu dodatno pomoći da budemo uspješniji.

Malo pravih novinara

Što mislite o kvaliteti hrvatskih medija? O medijskim sadržajima za djecu i mlade?
Mediji u Hrvatskoj izgubili su onu temeljnu znatiželju, potragu za znanjem i informacijom. U hrvatskim medijima malo je novinara, a puno je onih koji reklamiraju proizvode i usluge, prepisuju iz drugih medija, prevode tekstove iz stranih medija – sve to nisu novinari već pisci reklamnih poruka, prepisivači i prevoditelji. Možda oni sebe nazivaju novinarima, ali to je otprilike kao i onaj koji je bez sluha, a naziva se glazbenikom. U Hrvatskoj nemamo kvalitetnu dnevnu novinu ili tjednik pa da se veselite čitati svaki novi broj, stranicu po stranicu, koje će vas odvesti u svijet lukave i strateški zapletene politike, svjetske kulture, povijesti, običaja, ljudi… Televizije su podjednako sadržajno uprosječene: sadržaj je uglavnom namijenjen  nezahtjevnoj publici kojoj je highlight dana sjesti na kauč i prebacivati programe na daljinskom pa nakon sat-dva zijevnuti „umoran sam“ bez da se sjeća i minute odgledanog sadržaja (to su oni looseri s početka ovog intervjua). Tek HTV3 nas iznenadi odličnim filmom ili dobrim dokumentarcem, ili poneka radijska stanica, npr. emisijom o zvijezdama (Andromeda). Nažalost, ni naši tzv. portali (medijske mrežne stranice) nisu ništa „pametniji“ – uglavnom nas bombardiraju nevažnim informacijama o zvijezdama čijih imena se nećemo sjećati već sljedeće zime. Zašto bismo na to gubili vrijeme? Osim ako nam u životu nije baš jaaaaaaako dosadno.

Imate li neki savjet za nas?
Život je namješten tako da bude zabavan, da svaki dan upoznajemo nove, zanimljive ljude, da nešto naučimo i tako slažemo svoj život od niza zanimljivih informacija, događaja, osoba. Imati „novinarski nerv“ privilegij je kao znati govoriti strane jezike, kao znati napraviti super fini kolač od nešto brašna, jaja, maslaca, šećera i čokolade, i to onda podijeliti s drugima. Ne slušajte one koji vam govore da je život težak, da nećete uspjeti, da je za sve potrebna „veza“ – oni samo govore iz svog lošeg iskustva. Slušajte one koji su uspjeli, koji su zadovoljni, koji vole život – od njih imate što naučiti.

Roman Grobenski, 8. b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s