Razgovor s povodom

Ivan Sušanj, psiholog

Važno je razgovarati s djetetom

Psiholog u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti pri Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije Ivan Sušanj pomogao nam je da bolje razumijemo što za dijete znači preseljenje u novu sredinu. Saznajte kako se djeca snalaze u takvoj situaciji i treba li ih uopće što pitati. Što psiholog savjetuje roditeljima kada donose odluku o preseljenju i kako pomoći djeci da lakše prebrode razdoblje prilagodbe, pročitajte u nastavku.

Kako preseljenje može utjecati na psihu djeteta?
Preseljenje u drugu državu velika je promjena u životu i roditelja i njihove djece. Kada govorimo o utjecaju koji ima preseljenje u drugu državu, utjecaj može biti i pozitivan i negativan. Hoće li biti negativan ili pozitivan ovisi o brojnim faktorima. Preseljenje u drugu državu može biti i dvosjekli mač. Ako se dijete, na primjer, seli iz sredine gdje nije bilo sretno i gdje je bilo pod stalnim stresom, preseljenje će možda imati pozitivan utjecaj na njega, no, nažalost, postoji mogućnost da bude još i gore. Da bi se izbjeglo pogoršanje situacije, bitno je temeljito se pripremiti za preseljenje. Vrlo je bitno u kakvu se sredinu seli i kako će dijete biti prihvaćeno u novoj sredini. Prilikom preseljenja u drugu državu utjecaj na psihu imaju i moguće kulturalne razlike i novi jezik. Iz tog razloga jedan od najvažnijih elemenata je detaljno planiranje i prikupljanje što više informacija o zemlji u koju se roditelji s djecom sele.
Što biste savjetovali roditeljima kad donesu odluku o preseljenju? Kako da pomognu sebi i djeci da što lakše prebrode odlazak i privikavanje na novu sredinu?
Prilikom odlučivanja o preseljenju u drugu državu važno je razgovarati s djetetom i čuti njegovo mišljenje o tome. Prije preseljenja roditelji bi trebali detaljno istražiti podatke o gradu u koji se useljavaju, o školi u koju planiraju upisati dijete, o udaljenosti škole od mjesta stanovanja, itd. Ako je moguće, korisno bi bilo prije preseljenja boraviti neko kratko vrijeme u gradu da osjete atmosferu grada i naviknu se na ritam života te da steknu bolji uvid o tome kako će izgledati njihov život u novom gradu.
Jeste li u svojoj praksi imali slučajeve da su djeca imala psihičkih problema zbog prelaska u novu sredinu?
Nažalost, imao sam slučajeva gdje su neka djeca imala određene psihičke problema radi preseljenja iz razloga što u novoj sredini nisu u početku bili prihvaćeni od svojih vršnjaka i što su imali problema sa sporazumijevanjem radi jezične barijere. Ali nakon nekog vremena prilagodbe djeca su uspješno nastavila sa školovanjem, upoznala su nove prijatelje te sretno nastavila živjeti svoje živote.
Kažete da su neka djeca imala problema. Možete li nam pobliže objasniti kako su se manifestirali ti problemi? Kada bi roditelji trebali potražiti stručnu pomoć – koji simptomi se smatraju alarmantnima?
Neki od simptoma su: potištenost, problemi sa spavanjem, često plakanje, frustriranost i izbjegavanje odlaska u školu ili druženja s vršnjacima. Roditelji bi u početku trebali porazgovarati s djetetom da vide što će im dijete reći, što ga muči. Ako simptomi potraju dulje od 2 – 3 tjedna, trebali bi potražiti stručnu pomoć. Alarmantan simptom je samoozljeđivanje.
Smatrate li da bi još nešto važno trebali reći o ovoj temi?
Ponovio bih još jedanput da je preseljenje u drugu državu velika odluka u životu roditelja i njihove djece i da je iz tog razloga vrlo bitno uključiti i dijete u proces donošenja odluke. Kroz razgovor s djetetom roditelji bi trebali saslušati njegovo mišljenje i strahove oko preseljenja. Na taj način bi mu mogli pomoći da što lakše savlada preseljenje i da se što prije i lakše uklopi u novu sredinu.
Mihael Lenard, 7.b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s