Razgovor s povodom

Razgovor s psihologinjom Valentinom Ričković


Ovisnost o internetu opasna kao i druge ovisnosti

S razvojem moderne tehnologije djeca umjesto da žive djetinje dane u društvu, bave se sportom i čitaju, sve više pilje u ekrane svih dimenzija što ih čini otuđenima, a ta učestala aktivnost na njihov mladi mozak djeluje poput psihoaktivne tvari. Normalno/racionalno korištenje ekrana za učenje i zabavu uz koje ima vremena i za ostale aktivnosti ključ je prevencije ovisnosti o ekranima i pojave drugih poteškoća. Pročitajte što o ovom problemu kaže Valentina Ričković, psihologinja u Službi za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Karlovačke županije.

Valentina Ričković, psihologinja u
Službi za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Karlovačke županije

Koliko se u svojoj praksi susrećete s problemima ovisnosti o ekranima?

S problemom prekomjernog korištenja različitih ekrana (kompjutora, tableta, mobitela, igraćih konzola i dr.) susrećemo se svakodnevno radom s djecom i mladima u Službi za zaštitu mentalnog zdravlja. Prekomjerno korištenje znači da osoba „visi na ekranima“ više no što bi trebala, često bezveze surfa, ali još nije razvila ovisnost. Ovisnost o ekranima znači da ne možemo bez njih i sve je više prisutna kod sve mlađe djece, čak i onih s osam godina. Problem treba na vrijeme prepoznati jer je ovisnost o internetu opasna kao i druge ovisnosti! Bijeg u virtualni svijet jednak je bijegu u alkoholizam, drogu, kocku; neumjereno korištenje interneta može ozbiljno ugroziti psihičko i tjelesno zdravlje, dovodi do poremećaja u prehrani, snu, motivaciji, socijalnim odnosima.

Kako dolazi do te ovisnosti i koji su pokazatelji da je osoba ovisna?

Prije nego što neko ponašanje postane ovisnost, odnosno prije nego što mi postanemo ovisni o nekoj tvari ili ponašanju, postoji period prekomjerne upotrebe. Zato se često mogu čitati savjeti koliko dijete „smije“ provesti pred ekranom odnosno koliko se preporuča. Djeci ne preporučamo više od sat, sat i pol ekrana dnevno. Tipični pokazatelji dječje ovisnosti o ekranima su stalna preokupiranost time, stalno propitivanje roditelja kad će moći opet koristiti mobitel ili igrati igrice, kada im roditelji zabrane ljuti su, buntovni, deprimirani i ne zanima ih ništa drugo već čekaju vrijeme kad će opet moći imati mobitel ili računalo. Jedan od prvih znakova su loše ocjene u školi i izbjegavanje obveza (pisanje zadaća, učenje).

Mogu li roditelji spriječiti tu ovisnost, i ako da, na koji način?

Roditelji igraju veliku ulogu u educiranju djece o sigurnom i pravilnom korištenju ekrana. Danas su sve mlađa djeca ovisna o ekranima, a tu uključujemo i mobitele, laptope, tablete, računala te TV. Roditelji imaju utjecaj na to koliko ih djeca koriste i moraju voditi računa koliko njihovo dijete provodi pred njima i koje sadržaje gleda. Bilo bi dobro dogovoriti s djetetom koji se sadržaji gledaju, u koje vrijeme i koliko vremena. Ukoliko je dijete prepušteno samo sebi i samo odlučuje, mala je vjerojatnost da će samostalno prestati gledati (igrati) to što ga zanima.

Što djecu toliko privlači kod interneta?

Internet je vrlo zanimljiv jer možemo pronaći različite korisne informacije koje nam mogu pomoći u pisanju zadaće, učenju, ali ima i mnoštvo drugih manje korisnih, ali zanimljivih informacija. Internet nam omogućuje da se povezujemo s ljudima koji u ovom trenutku nisu blizu nas, slušamo pjesme, gledamo spotove, dokumentarce, igramo igrice… Djeci je sve to zanimljivo jer djeca vole istraživati i proučavati.

Što savjetujete djeci koja previše vremena provode pred ekranima?

S djecom redovito provodim edukacije po školama o sigurnom i odgovornom korištenju interneta i ekrana. Međutim, nisu djeca ta koja bi trebala sama odlučivati za sebe i svoj odgoj. Roditelji, kako smo rekli, jesu ti koji odgajaju djecu i oni s njima moraju dogovoriti pravila korištenja ekrana.

Kako komentirate pokušaje uvođenja što više tehnologije u škole, čak tableta za djecu prvog razreda? Kakva su iskustva s digitalizacijom školstva u drugim zemljama?

Razvitak moderne tehnologije i u području obrazovanja donosi velike promjene. Što se tiče zemalja u svijetu koje su u obrazovni sustav uvele nove tehnologije poput tableta i e-readera – takvi su aparati postali sve što učeniku treba. Iskustva iz tih zemalja (skandinavske zemlje, Velika Britanija, SAD) pokazuju da učenici postižu bolje rezultate (ocjene) korištenjem modernih tehnologija jer su dostupni novi oblici učenja koji djeci omogućavaju da na jednostavniji i njima prihvatljiviji način uče, pronalaze nove informacije, prebace se u interaktivni i multimedijski svijet (kvizovi, videa). Znači, informacije su im dostupnije i način dolaženja do tih informacija je zanimljiviji. Međutim, istraživanja pokazuju i porast različitih stanja i  poremećaja kod djece i mladih koji se dovode u vezu s prekomjernim korištenjem moderne tehnologije (otuđenost od drugih, poremećaj privrženosti, manjak kreativnosti, poremećaj pažnje i koncentracije i dr.).

Nove tehnologije, iako imaju brojnih prednosti, nikako ne bi smjele u cijelosti istisnuti tiskane udžbenike, najprihvatljivija bi bila kombinacija tiskanog i elektroničkog udžbenika, odnosno tableti bi ipak trebali biti jedno od pomagala u nastavi. Uvođenja tableta za djecu od prvih razreda osnovne škole koja tek uče držati olovku u ruci i pisati je posebno pitanje, jer ovdje govorimo o razvoju grafomotoričkih sposobnosti kod djeteta. Ukoliko dijete samo tipka prstićem po tabletu, hoće li naučiti pisati rukom? Uvođenje moderne tehnologije svakako mora pratiti razvoj djeteta.

Želite li nam još nešto reći što smo zaboravile pitati?

S razvojem moderne tehnologije, djeca umjesto da žive djetinje dane u društvu, bave se sportom i čitaju, sve više pilje u ekrane svih dimenzija što ih čini otuđenima, a ta učestala aktivnost na njihov mladi mozak djeluje poput psihoaktivne tvari. Normalno/racionalno korištenje ekrana za učenje i zabavu uz koje ima vremena i za ostale aktivnosti ključ je prevencije ovisnosti o ekranima i pojave drugih poteškoća.

Anamarija Mihalić, 7.a

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s