Izvannastavne aktivnosti

Upoznaj i ti što znači biosigurnost i biozaštita

BIOSIGURNOST i BIOZAŠTITA je nova izvannastavna aktivnost namijenjena učenicima sedmih razreda.

Program vodi učiteljica biologije Helena Helkert Furač. Desetak učenika  sudjeluje u radu grupe. Sastanci se održavaju srijedom u 14:00 sati.

Učenici izrađuju plakate, projekte i, što je najbitnije, druže se i dobro zabavljaju. Također se rade grupni radovi. Zadnji projekt je bio Što je to BIOSIGURNOST I BIOZAŠTITA i biohazard tj. kako se očuvati od virusa koji danas haraju svijetom. Upoznali smo odjeću kojom se koriste biolozi kada moraju biti u kontaktu s virusom. Tijekom drugog polugodišta učenici će sudjelovati na smotri Biosigurnost i biozaštita.

Biosigurnost –skup mjera koji štiti od opasnih mikroorganizama

Biohazard – prirodni materijal (gljivice, virusi, bakterije) koji ugrožava čovjeka i njegovu okolinu

Biozaštita – odnosi se na mjere koje smanjuju mogućnost namjernog korištenja mikroorganizama kao biološkog oružja

Marko Neralić, 7.a


Čitateljska grupa

U našoj školi postoji izvannastavna aktivnost Čitateljska grupa. U njoj sudjeluju učenici, školska knjižničarka te učiteljica Hrvatskog jezika (Blanka Smičiklas Basar).

Članovi grupe sudjelovali su u natjecanju u čitanju naglas, u nacionalnom kvizu za poticanje čitanja i posjetili Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, ugostili su književnicu Ivanu Francišković čiju su knjigu „Lagane laži“ zajedno pročitali, posjetili su i uz stručno vodstvo obišli Gradsku knjižnicu „Ivan Goran Kovačić“, Karlovac.

Povodom Noći knjige članovi grupe pripremili su izložbu u knjižnici na kojoj su predstavili omiljene knjige različitih žanrova. Smislili su nekoliko igara za provjeru znanja iz književnosti, a nekoliko učenica čitalo je priče mlađim učenicama u jutarnjem dijelu programa.

U čitateljsku grupu dobrodošli su svi učenici i učenice. Oni koji vole čitati i oni koji ne vole čitati. Grupa se sastaje  srijedom sedmi sat. Nadam se da ćete se i vi priključiti čitateljskoj grupi!

                                                                                                        Dora Kasunić, 5. b