Upoznajte svoje učitelje

Razgovor s učiteljicom informatike Lucijom Car

Informatika krije mnoge zanimljivosti

Učiteljica Lucija Car radi u našoj školi već više od godinu dana. Od ove školske godine predaje učenicima prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda. Posebno je zadovoljna jer je i sama pohađala ovu školu.

Lucija Car

Učiteljica Lucija oduvijek živi u Dugoj Resi. Kao dijete obožavala je sport (i dan danas ga voli, posebice odbojku) pa joj je tako najdraži predmet u osnovnoj školi bio Tjelesna i zdravstvena kultura, a kao najgori predmet izdvojila je Povijest.

Kao dijete nije točno znala što bi htjela biti kad odraste. Tijekom osnovne škole imala je svoj „imaginarni“ razred kojem je „predavala“ kao profesorica hrvatskog jezika. Maštala je i o tome kako će biti slavna pjevačica, htjela je učiti balet. Tijekom srednje škole zavoljela je kriminalističke serije zbog kojih je htjela upisati kriminalistiku, ali to je, kako sama kaže, “bila samo fantazija”. Pošto je bila odličan učenik, nije bilo problema upisati se u dugorešku gimnaziju i Filozofski fakultet u Rijeci gdje je studirala informatiku i hrvatski jezik.

Pitali smo učiteljicu kako joj se svidjela online nastava. Kaže da joj je draža škola uživo jer se tijekom virtualne nastave događalo puno tehničkih poteškoća.

U slobodno vrijeme voli čitati. U djetinjstvu joj je najdraža knjiga bila Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Ipak joj je najdraža aktivnost druženje s obitelji. Učenicima preporučuje knjigu Kako programirati 20 igrica u Scratchu. Voli domaću glazbu, posebice klapsku.

Nije joj teško biti učitelj, smatra da je važna dobra organizacija. Želi pokazati djeci da informatika nisu samo videoigre, već da ona krije mnoge zanimljivosti.

Dora Kožul, 6.a


Razgovor s učiteljicom fizike Valentinom Đurin

Sjesti i zagrijati stolicu

Valentina Đurin, profesorica fizike, počela je nedavno predavati na našoj školi. Rado se odazvala pozivu na razgovor i odgovorila na naša pitanja.

Učiteljica Valentina je studirala  fiziku zato što joj se od osnovne škole fizika svidjela kao predmet i što je imala dobre učitelje i učiteljice u osnovnoj i srednjoj školi. Zanimalo ju je što i kako se događa u našem svakodnevnom životu, npr. što se dogodi kada upalimo svjetlo, kada bacimo loptu i koje se sile upotrijebe. Voljela je fiziku u osnovnoj i u srednjoj školi, a predavati voli još i više.  Dobro se snalazi s djecom jer je od malih nogu okružena njima.

Valentina Đurin

Prije godinu i pol predavala je u OŠ Vladimir Nazor kao profesorica tehničke kulture, cijelu prošlu godinu u Karlovcu u Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi kao profesorica fizike te u  Šumarskoj školi kao profesorica informatike.

Sada predaje u našoj školi i sviđa joj se. Dobro se snalazi. Nije se još „skompala“ s učiteljima jer vrlo kratko tu radi.  Studirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, smjer fizika i tehnika. Kada završiš taj fakultet, možeš biti profesor/ica fizike, informatike i tehničkog u osnovnoj školi. Naravno, imala je podršku i to veliku, prvo od roditelja, zatim od dečka te ostale obitelji i prijatelja.

Što se tiče organizacije nastave za vrijeme koronakrize, kaže da razumije situaciju, ali svakako bi radije imala nastavu u kabinetu, pošto mora nositi sav pribor potreban za nastavu iz učionice u učionicu. Najdraži joj je način učenja licem u lice zbog toga što se tako lakše izvode pokusi i lakše uči fizika. „Moj savjet učenicima je – sjedni i zagrij stolicu!“ rekla nam je profesorica Valentina.

Što se tiče života izvan škole, učiteljica Đurin voli sport, boraviti u prirodi i obožava životinje. Trenirala je gimnastiku, ples i odbojku. Ima puno nećaka i nećakinja te se s njima voli družiti. Voli društvene igre, ne digitalne već one poput “Čovječe, ne ljuti se!” i sl. Voli čitati knjige, nema određenu najdražu knjigu jer ih je mnogo pročitala. Voli kuhati i najviše peći kolače. Sviđa joj se pop glazba koja se najčešće pušta na radiju. Omiljena joj je pjevačica Pink.

Ivano Livojević, 6.a


Razgovor s vjeroučiteljem Tomislavom Ateljom

Budite dobri ljudi

Vjeroučitelj Tomislav Atelj predaje od ove školske godine vjeronauk u šestim, sedmim i osmim razredima. Studirao je u Đakovu i Zagrebu. Živi u Zagrebu. Do sada je radio u OŠ Turanj, Prirodoslovnoj školi Karlovc i u Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi u Karlovcu. U razgovoru s učiteljem saznali smo mnoge zanimljivosti iz njegovog života.

Vjeroučitelj Tomislav Atelj

Jeste li oduvijek živjeli u Zagrebu?

Odrastao sam u Turopolju, u Velikoj Gorici. U Zagreb sam nedavno doselio, prije par mjeseci.

Je li Vam teško putovati na posao?

Gušt mi je putovati. Ponekad je naporno, ali ako volite svoj posao, onda ćete to lakše prihvatiti.

Vrlo kratko radite u našoj školi, jeste li se posebno sprijateljili s nekim od kolega?

Prije svega sam se povezao sa svojom kolegicom Dijanom, jer najviše surađujemo. S kolegom Matom Merđanom također, s obzirom da je on satničar.

Koji Vam je bio najdraži predmet u osnovnoj školi?

Tjelesni mi je bio najdraži. Volio sam najviše  kolektivne sportove, košarku, nogomet.

Što ste htjeli biti kada ste bili mali?

Pa, iskreno, kao mali još nisam  razmišljao o tome što bi htio biti.

A jeste li ste ikada mislili da ćete postati vjeroučitelj?

Ne, do četvrtog razreda srednje škole  nisam ni razmišljao o tome. Jednostavno su se stvari počele slagati u tom smjeru. Ne žalim što sam izabrao taj put i mislim da je to put koji mene  čini sretnim.

Koji predmet u školi nikada niste voljeli?

Pa ima ih i više, a najteže mi je išla matematika, ali ne zato što je ona bila teška nego zato što sam uvijek bio kampanjac. Jer kad ne radiš redovito, skupi  se gradiva i ne možeš to sve pohvatati. Jer gradivo je logički povezano i kada izgubiš  nit, onda je teško to  nadoknaditi. I kemija mi nikako nije išla.

Što vam je najteže u Vašem poslu?

Pa, najteže je držati disciplinu u razredu i mir.

Koristite li više digitalni način učenja ili uz pomoć knjige?

Nastojim kombinirati i jedno i drugo, ali dosta volim koristiti video materijale i crtiće, filmove  ubaciti u nastavu. Ali, pokušavam ne ostati samo na tome, nego da dam malo više i da vam pokušam približiti što je nama kršćanima važno, a to je uvijek izazov.

Što očekujete od svojih učenika?

 Da budu dobri ljudi. Znanje ishlapi, to je nešto što je prolazno. Ništa  ne vrijedi ako nismo dobri ljudi. To je vrijednost vjeronauka, i do toga mi je stalo, da vam pokušam približiti kako da budete dobri ljudi. To je moja misija, kao vjeroučitelja, da vam prenesem da se dobar čovjek može biti i da vrijedi biti.

Čime se bavite u slobodno vrijeme?

Prije par mjeseci počeo sam trenirati jednu borilačku vještinu koja se zove  Krav Maga. Volim, naravno, kada imam vremena otići i na misu. Nedavno sam se prijavio za volontiranje u udruzi za autizam.

Volite li čitati u slobodno vrijeme?

U zadnje vrijeme manje čitam, što mislim da je vrlo loše. Mislim da je dobro svaki dan nešto pročitati jer na taj način nam se vokabular širi, puno lakše možemo drugima izreći svoje misli. Čitanjem sebe obogaćujemo i izgrađujemo svoje stavove, tako da ne može bilo tko vama manipulirati.

Imate li neku najdražu knjigu?

Uf, pa u zadnjih nekoliko godina sam u ovoj duhovnoj literaturi, knjige određenih svetaca.  Evo, meni je jako bliska jedna duhovnost koja se zove Karmelska duhovnost i knjige Sv.  Ivana od Križa. To su knjige koje su meni osobno puno pomogle u životu.

Volite li putovati?

Volim putovati. Doduše, u zadnje vrijeme slabo putujem,  ali bih stvarno volio. Kad putujem, gledam da ne putujem samo van,  jer mislim da je prvo jako dobro Hrvatsku upoznati. Imao sam prilike Italiju upoznati, u Austriji sam živio neko vrijeme. Volio bih i Španjolsku proputovati.

Koju vrstu glazbe volite slušati?

Volim duhovnu i domaću glazbu, najviše Olivera, Gibonija, Grašu, Kiću Slabinca…

Imate li neku poruku za učenike?

Da, da se trud i rad isplati. Imajte pozitivan stav prema školi jer vam škola može biti jedno veliko bogatstvo, kako druženja, upoznavanja, prijateljstva tako i znanja. Pomaže vam da budete bolji čovjek, obrazovaniji čovjek, da možete upisati srednju školu koju želite.

Tena Kušan, 6.a


Svestrana učiteljica informatike – Marija Draganjac

Nakon jednogodišnje pauze u našoj školi Informatiku ponovno predaje profesorica informatike i matematike – Marija Draganjac. Jednu školsku godinu provela je obavljajući dužnost v.d. ravnateljice Srednje škole Duga Resa.

Učiteljica se rado odazvala pozivu na razgovor. Prvo smo ju upitali kako joj je raditi u našoj školi. Kaže da joj je jako lijepo. Posebno joj se sviđa kabinet informatike. Za učenike kaže da su za vrijeme nastave jako dobri, da prate nastavu i da izvršavaju svoje obaveze. Na odmoru su malo živahni, ali to ne prelazi granice lijepog ponašanja.

Marija Draganjac

Učiteljica Draganjac jako voli raditi s učenicima. Sviđa joj se kad primijeti kod učenika „aha efekt“, kada učenici nešto shvate i to zbog toga što ih je ona to naučila. Završila je studij informatike i matematike. Za informatiku se odlučila jer se cijeli život koristi računalom, a za matematiku se odlučila u 5. razredu zbog njezine tadašnje profesorice. Zapravo je još kao djevojčica u svakoj mogućoj igri glumila učiteljicu. Završila je Srednju školu Duga Resa. Za vrijeme cijelog školovanja bila je odlična učenica.

Pitali smo učiteljicu što ona, kao stručnjak, misli o opasnosti ovisnosti o ekranima koja se u zadnje vrijeme sve češće spominje. Učiteljica smatra da je suvremena tehnologija dobra ako ju se koristi na dobar način i kaže da su zato učitelji tu kako bi naučili učenike kako umjereno koristiti tehnologiju i tako si pomoći u učenju. Njezin moto je: “Koristiti tehnologiju, ali ne previše.” Vrijeme pred ekranima najpametnije je ograničiti na pola sata do sat vremena dnevno. Dobro je  da si učenici tehnologijom pomognu ako negdje zapnu i ako nešto ne znaju.

Učiteljica nam je rekla da je majka dvije male djevojčice i da s njima provodi puno vremena. Ali, uz to radi i kao urednica u izdavačkoj kući ,,Alfa”. Koordinator je za izradu udžbenika iz matematike i informatike prema novom kurikulumu te sad radi i udžbenike za srednju školu. Uz sve to, profesorica Marija voli i pjevati, a prije nego što su se rodile njezine djevojčice bila je članica zbora. Voli izrađivati nakit i kuhati. Kuhanje ju jako opušta i voli raditi kolače i torte te se naziva slastičarom svoje obitelji.  Jako voli čitati i gledati filmove, ali sada ne stiže baš sve to. Film koji joj se urezao u sjećanje je ,,Dobri Will Hunting” i ,,Društvo mrtvih pjesnika”. Najdraža knjiga joj je ,,Mali princ”. Kod kuće učiteljica ima dva psića, zovu se  Snupi i Kali. Voli klasičnu glazbu, ali i rock i pop. Nema najdražu pjesmu i sada se ne bavi sportom, ali prije se bavila planinarenjem što sad ne stigne zbog svih obaveza koje ima.

                                                                                                                  Luna Šeketa, 8.b

Predstavljamo prof. Tajanu Sentigar Pogačić

U školi je lijepo raditi

Profesorica hrvatskog  jezika Tajana Sentigar Pogačić počela je raditi u našoj školi početkom ove školske godine. Prije je predavala hrvatski jezik  u OŠ Dubovac godinu dana, i zadnjih trinaest godina u OŠ Žakanje.

Tajana Sentigar Pogačić

Posao profesorice počeo ju je privlačiti još u srednjoj školi. Nakon puno promišljanja zaključila je da je lijepo raditi u školi i upisala Filozofski fakultet u Rijeci. Pohađala je OŠ Slave Raškaj u Ozlju te Ekonomsko- turističku školu u Karlovcu. Učiteljica voli klasike, knjige koje su dobre i prepoznatljive svima, koje su u lektiri za srednju školu, pogotovo ruske pisce.

 Živi u Karlovcu. Hobi joj je pjevanje, ali se pjevanjem ne bavi aktivno. Na pitanje kako vam se čini ova škola, učiteljica odgovara: „Škola je lijepa, uređena, učenici su ugodni, kolege su dobri, pristupačni. „

                                                                                                         Mislav Halar, 7.a

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s