Učenici

Atletičarka Lara

„Na stazi djeluje poput male gazele“

Lara Čadonić, učenica četvrtog razreda, osvojila je zlatnu medalju na atletskom prvenstvu Hrvatske za učenice i učenike od trećih do šestih razreda osnovnih škola. Atletiku trenira godinu dana u Atletskom klubu KA TIM u Karlovcu. Odlučila je trenirati nakon jednog predstavljanja jer su joj se svidjeli treninzi.

Lara Čadonić, u sredini

Najzanimljivije joj je trčanje i skakanje u dalj. Kada trenira, osjeća se opušteno. Ne voli trčati duge staze, kao 800 metara. Trenira ju trenerica Ana Guštin Dragojević. Na natjecanjima u početku ima veliku tremu, ali kada skače u dalj ili počne trčati, nestane trema i osjeća se jako dobro.

Lara je osvojila već mnoge medalje. Najveći uspjeh do sada je zlatna medalja na Prvenstvu Hrvatske za učenice i učenike od trećih do šestih razreda osnovnih škola u rujnu 2018. Tada je pobijedila u utrci učenica četvrtih razreda na 300 metara s odličnim vremenom – 51.54 sekunde.

„Lara ne samo da je brza, već ima i lijep i skladan stil trčanja; na stazi djeluje poput male gazele. Ovom pobjedom 10-godišnja članica AK KA TIM-a još jednom je potvrdila atletski talent, no i vrijednost redovitog i predanog treninga“, kaže trenerica Ana Guštin Dragojević.

Lorena Belavić, 7.a

Mia Marčac, prvakinja natjecanja Brainobrainfest 2017

mia za web
Mia Marčac riješila je 38 zadataka u 3 minute

Koliko godina imaš?
Imam 9 godina.
U koji razred ideš?
Idem u 3.a razred.
Što želiš biti kad odrasteš i zašto?
Želim biti učiteljica matematike zato što jako volim matematiku.
Koliki ti je prosjek ocjena iz matematike?
Iz matematike imam 5.
Kakav uspjeh imaš iz ostalih predmeta?
Jako sam dobra.
Kakvo ti je vladanje?
Uzorno.
Što misliš o školi?
Škola mi je jako zabavna.
Da možeš bi li što promijenila u školi?
Ne.
Kakva ti je učiteljica?
Najbolja.
Jesi li imala tremu zbog natjecanja?
Da.
Je li ti pobijeda na natjecanju važna?
Nije.
Koliko se zemalja natjecalo?
Na tom natjecanju bilo je predstavnika iz 14 zemalja.
Nabroji nam neke.
Maroko, Indija, Slovenija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Srbija…

Što je Brainobrain
Program za razvoj osobnosti i moždanih vještina kod djece od 4 do 14 godina s dva glavna cilja:
– Potpuni razvoj mozga (pomoću abakusa)
– Razvoj osobnosti (pomoću NLP tehnika)

Mislav Halar,5.a

Upoznajte novog predsjednika Vijeća učenika

Predsjednik Vijeća učenika naše škole ove godine je Petar Štedul. Petar je učenik i predsjednik 8.a razreda. Njegova dužnost je voditi Vijeće učenika i predstavljati sve učenike u školi. Petar je uvjeren da će dobro odrađivati dužnost na koju je izabran. Iskustva ima jer je i u 7. razredu bio predsjednik razreda.

petar_stedul
Petar Štedul

Nakon osnovne škole namjerava upisati srednju školu iako još ne zna koju. Član je dramske skupine iz hobija. Voli glumiti i nastupati. S dramskom  je nastupao i na LiDraNu, ali se glumom neće baviti u budućnosti. Zadovoljan je svojim uspjehom u školi. U školi ne bi mijenjao ništa, kaže da mu je i ovako super.

Slobodno vrijeme provodi igrajući igrice (najčešće se bavi „pucačinom“), vozeći bicikl ili družeći se s prijateljima. Hobi mu je skupljanje šećera iz restorana i kafića i čitanje stripova. Misli da stripovi trebaju biti dio školske lektire. Voli čitati uglavnom sve stripove. Posjeduje brojnu kolekciju stripova Alan Ford. Od filmova najrađe gleda one SF tematike. Glazba koju sluša ovisi o trenutačnom raspoloženju. Svira gitaru za vlastitu dušu. Od kućnih ljubimaca ima psa i mačku. Ne bavi se sportom.

Smatra da je uniformiranje učenika u školama nepotrebno. Njegov savjet za uspješno učenje  je taj da znamo da smo naučili gradivo ako možemo postaviti  nekoliko pitanja iz lekcije koju smo učili. Učenicima koji su nesigurni preporuča da se više potrude i postižu bolje rezultate pa će time steći i samopouzdanje. Na pitanje što misli o životu mladih u Dugoj Resi kaže da život mladih i nije tako loš.

Anđelina Fudurić i Naomi Marković, 7. b


Karla Klokočki: predsjednica Vijeća učenika

karla klokocki

Karla ima 14 godina, ide u 8. razred. Bila je iznenađena i uzbuđena kad je postala predsjednica Vijeća učenika jer to je za nju nešto novo. Kao predsjednica Karla se planira zalagati za interese učenika te ih potaknuti da iznose svoje ideje kojima bi unaprijedili život škole.
Najdraži predmet joj je engleski. Slobodne aktivnosti u školi su joj dramska grupa, recitatori i zbor. Kad završi osnovnu školu, planira upisati gimnaziju, a nakon toga medicinu jer voli pomagati ljudima, a i zanimljivi su joj predmeti biologija i kemija.
U slobodno vrijeme Karla vodi dječji crkveni zbor Zrakice. Pjeva, a ponekad i pleše. „Jako mi je zanimljivo voditi zbor. S djecom je lako raditi“, tvrdi Karla. Zbor održava probe svake subote u 11.00 sati i Karla poziva djecu koja vole pjevati da joj se pridruže. Pjevaju nedjeljom na misi.
U travnju prošle godine Karla je, na prijedlog učiteljice Mirjane Erdeljac Cunha, pripremila predstavljanje knjige pjesama dječaka Brune Došena koje je održano u Demokratskom rasadniku. Sama je osmislila program te nastupila u njemu zajedno sa svojim prijateljima.
Voli slušati sve glazbene žanrove, a najdraži joj je rok. Omiljena knjiga joj je Mali princ.
Učenicima poručuje učenje nije teško jer uz nas su učitelji koji nam pomažu.
Ema Kajtazi, 6. b


Mlade nade iz naše perspektive

Ajmo, Dora!

Dora se priprema za borbu
Dora se priprema za borbu

Dora Černelić učenica je 3. a razreda. Tekvando trenira od 3.11.2010. Kad je u borbi s tatom pobijedila, on ju je odveo u dvoranu da pogleda trening. U početku nije htjela trenirati, ali se već drugi dan predomislila. Treniranje joj je pomoglo da bolje hoda jer se prije ,,popikavala”. Dorini treninzi se održavaju u sportskom domu ili dvorani kluba. Treneri su joj Petar Ivanić i Nikola Car.

Dora je osvojila peto mjesto na međunarodnom tekvando natjecanju Karlovac Open 2015. godine (23.5). Natjecatelji su raspoređeni u kategorije po težini. Dora se natjecala u kategoriji do 30 kg. Bodovi se osvajaju udarcem u štitnike – štitnici imaju elektronski senzor koji bilježi udarce i njihovu jačinu. Kadeti, juniori i seniori nose elektronski štitnik za tijelo, nanožnice i elektronsku kacigu, a mlađi kadeti (koji u borbi ne koriste udaraca nogom u glavu) imaju obične kacige.
Na natjecanju je nastupilo 805 boraca iz 84 kluba i 11 država. Borci tekvando kluba „Duga Resa“, koji polaze našu školu, osim Dore su:
Mateja Kasunić (7.b) 1.mj
Ivano Belavić (1.b) 2.mj
Marin Vratarić (6.b) 2.mj
Roko Blašković (5.a) 3.mj
Jednu od zlatnih medalja osvojio je slijepi natjecatelj. Dori je najzanimljivija bila borba Matije Brckovića, bivšeg učenika naše škole. Matija se borio s natjecateljem iz Makedonije koji je stalno vikao ,, Ajmo, akcija, reakcija! ”
Anđelina Fudurić, 5. b

Fotografije: Snježana Černelić

A kao Adrian

Adrian Novosel
Adrian Novosel

Adrian Novosel je učenik osmog razreda odličan u svim predmetima svih osam godina. Ove školske godine sudjelovao je na devet školskih, osam županijskih i jednom državnom natjecanju.
Pitali smo Adriana zašto se prijavio na sva ta natjecanja. Kaže da je bio dobar u svim tim predmetima. Na županijskom natjecanju iz fizike osvojio je prvo mjesto i pozvan je na državno natjecanje. Na županijskom natjecanju iz engleskog je bio treći.
Državno natjecanje iz fizike održano je u Trogiru 11.5. 2015. godine. S Adrianom je putovao profesor Tonković, jer je Adrianov mentor, profesor Bračika, u međuvremenu otišao na novo radno mjesto. Natjecanje iz fizike sastoji se iz dva dijela: pismenog dijela i pokusa. U pismenom dijelu pisali su test iz gradiva koje su učili, a u praktičnom su imali tri zadatka; radili su pokuse sa strujom, ispitivali povezanost otapanja i temperature te mjerili frekvenciju njihala. O pokusima su morali voditi zapisnike i bilježiti svoja zapažanja. Na natjecanju je bilo učenika iz 49 osnovnih škola, a Adrian je osvojio 21. mjesto. Kaže da se zabavio, naučio ponešto o Trogiru i upoznao nove prijatelje.
U slobodno vrijeme Adrian sluša glazbu, svira gitaru u bandu pod imenom Arsta. Sviraju pank glazbu, koju miješaju s black metalom. Sviraju svoju glazbu, svi članovi benda pridonose glazbi, a tekstove (na engleskom) uglavnom smišlja pjevač Luka. Inspiraciju pronalaze u slavenskoj mitologiji. Nastupali su na Maloj sceni Hrvatskog doma u Karlovcu.
Pitali smo Adriana je li mu fizika najdraži predmet. Kaže da su mu svi predmeti dragi jer „kad su dobri profesori ne može niti jedan premet biti loš“. Na kraju osmog razreda Adrian je pomalo tužan zbog rastanka, ali se veseli i srednjoj školi. Kaže da bi htio završiti školu za elektrotehničara i zato radi pokuse sa strujom. Adrian sve to radi zbog zabave. Kaže da mu je samo bitno da se zabavlja.
Dorian Mihalić, 6.b

Petra Barković

Crtanje je uživanje

Petra Barković polazi sedmi razred osnovne škole. Jako voli crtati. Počela se time baviti još u vrtiću. Crtanje je za nju uživanje koje je opušta. Najčešće crta ljude. Omiljene boje su joj crna i plava. Mislimo da Petra jako lijepo crta i da je talentirana, a ona kaže da talent nije ni od koga naslijedila.
„Koji ti je crtež najdraži?“ Ona mi odgovara: „ Pa baš i nemam neki najdraži crtež.“
„Kakva si učenica?“ Odgovori: “Pa onako.“ To valjda znači srednje uspješna.
Predmet koji voli je engleski, a predmeti koje ne voli su matematika i povijest. Jedinica je u obitelji, nema ni braće ni sestara.
Petrine radove možete pogledati na našoj web stranici!
Ivana Laskač i Lina Škot, 6. b

Ana Miljavac

Svestrana predsjednica Vijeća učenika

Ana Miljavac

Ana je učenica šestog razreda naše škole, a pohađa i četvrti razred Glazbene škole u Karlovcu gdje uči svirati klavir. Jako joj je zabavno svirati, a teško joj je samo ako su note dugačke i komplicirane. Učiteljica klavira joj je prof. Marijana Pajić. Osim sviranja uči i solfedžo iz kojeg pišu i testove. U glazbenu školu ide tri puta tjedno. Ana ne voli samo klasičnu, nego i pop glazbu, a voli slušati i skladbe u izvedbi simfonijskog orkestra. Svaki dan sat vremena vježba sviranje. Za sada na koncertima nastupa dva puta godišnje. Osim toga priprema se i za različita natjecanja na kojima se za prvo mjesto najčešće dobiva pohvala. Nakon osnovne želi ići u srednju glazbenu školu. Ana je odlična učenica i predsjednica Vijeća učenika i osim toga trenira tekvando.
Magdalena Lenard, 6.b

Jure Papa – džudaš

Jure Papa

Jure Papa je učenik trećeg razreda naše škole. U slobodno vrijeme bavi se džudom. Taj sport je izabrao zato što su svi njegovi prijatelji trenirali džudo, a i zato što voli borilačke sportove. Ima narančasti pojas, a trenira već pet godina. Misli se ozbiljno baviti džudom. Trenira tri puta tjedno. Na portalu Radio Mrežnica pročitali smo da je osvojio zlatnu medalju na natjecanju “Kup Lika”. Na kupu je pobijedio u svim borbama. Rekao nam je da su mu protivnici bili dosta lagani. Jure voli sudjelovati u školskim priredbama. Matematika mu je najdraži predmet i za sada u imeniku ima sve petice.

Mihael Lenard, 6. b

Eol Babić

Već devetnaest medalja

Eol Babic

Eol Babić trenira džudo i pohađa 3. razred osnovne škole. Do sada je na natjecanjima osvojio devetnaest medalja.
Kaže da se džudom bavi pet godina. Taj sport počeo je trenirati zato što mu je zabavan. Voli ići na treninge i natjecanja.
Nema problema u borbi zato što se bori s protivnicima koji su njegovog godišta. Ima narančasti pojas. Kaže da nije išao na natjecanja izvan države, ali je bio u puno mjesta u Hrvatskoj.
Eol je i uz džudo odličan učenik. Jako voli matematiku.

Dorian Mihalić, 6. b

Tin Živčić

Odlično mu ide ovaj sport

Tin Živčić
Tin Živčić

Učenik 5. b razreda Tin Živčić bavi se streljaštvom već tri godine. Najbolji je kadet u Karlovačkoj županiji i proglašen je mladom nadom u sportu za 2013. godinu. Najmlađi je član Streljačkog kluba Duga Resa. Ubrzo nakon ovog razgovora Tin je osvojio naslov kadetskog viceprvaka Hrvatske na Državnom prvenstvu u zračnom oružju po ISSF programu održanom u Bjelovaru.
Kako ti je u 5.razredu?
Sad je malo teže nego u četvrtom jer su došli novi predmeti pa moram puno učiti.
Koji ti je predmet najbolji?
Ne znam, nekako Povijest i Hrvatski.
Zašto baš Povijest?
Pa, to je predmet u kojem saznajemo o prošlosti. Hrvatski je naš materini jezik pa ga trebamo dobro naučiti.
Baviš li se još kojim sportom?
Da, košarkom. Od listopada 2013. godine.
Koliko si medalja ili pehara osvojio u streljaštvu?
Pehara još nemam jer sam u kadetima. Na županijskom nivou imam odlične rezultate. Pokazalo se da mi odlično ide ovaj sport. U svojoj sam grupi uvijek prvi.
Trenira li s tobom još netko iz naše škole?
Da, Dorian Mihalić. On je isto dobar, ali ga „zezaju“ neke puške.
Koje sve puške koristite u klubu?
Imamo serijske i standardne puške, a pucamo samo s 10 metara. Veliki, seniori u klubu, imaju puške većih kalibara. Ponekad i ja znam na treningu pucati iz te puške.
Kakve mete imate? Jesu li nešto poput glinenih golubova?
Ne, meta je obična. Sastoji se od više malih krugova.
Što su mete na takmičenju?
Za natjecanje postoje dvije vrste meta: elektronske i papirnate mete.
Na koje sad ideš natjecanje?
U subotu (10.5. 2014.) idem na državno.
Alen Bežan, 6.a


Ema Marn

O Eminim uspjesima smo već pisali. Počela se baviti stolnim tenisom prije osam  i pol godina. U klub ju je upisao djed, samoinicijativno. Ema kaže kako nije ni znala što je stolni tenis, a na prvom treningu nije nikog poznavala. Na prvom natjecanju 2009. godine osvojila je 1. mjesto što joj je dalo poticaj za daljnje  treniranje. Posljdnji uspjeh je bio na 37. turniru Đuro Dubenik gdje je osvojila  1. mjesto.  Stolni tenis je tradicionalni sport u Republici Kini pa je Emina prijateljica  i trenerica također iz Kine.  Trenira 6 puta tjedno po 2 i pol sata. Česti su turniri, a uz to postoje i školske obveze.  Ponekad   trenira čak i prije nastave. Ema poručuje da stolni tenis nije bezvezan sport i da ga treba shvaćati ozbiljno. Uskoro više o njoj.

Donat Šebalj

O Donatu  Šebalju prvi puta pišemo u svom listu. Bavi se šahom. I on  je proglašen  sportskom mladom nadom Duge Rese. Prvu nagradu na turniru osvojio je nedavno. Šahom se počeo baviti na mamin poticaj prije 7 godina.  Vjerojatno će se nastaviti baviti tim sportom. Donat je odličan učenik koji ove godine sudjeluje još i na 4 županijska natjecanja, u šahu, geografiji, matematici i tehničkoj kulturi.

Roman Grobenski, 8 .b

Fotografija: Roko Prstec, 5. b

Magdalena Lenard:  Naša mlada nada

Magdalena Lenard  je učenica petog razreda. Proglašena je mladom nadom tenisa grada Karlovca i Karlovačke županije. U tom sportu ima osvojenih 12 medalja i 4 pehara. Medalje je osvojila na takmičenjima diljem Hrvatske, u Zlataru, Kutini, Zagrebu, Ogulinu…  Za mladu sportsku nadu proglašena je  2013. godine. U tenisu je uvijek odlična, ima  jako malo izgubljenih mečeva. Odlična je učenica, a u slobodno vrijeme bavi se još i klizanjem.

 Lina Škot, 5. b

Pobjednica županijskog krosa: Dora Kralj

Učenica 7. b. razreda Dora Kralj osvojila je zlatnu medalju na Županijskom krosu koji se održao 10.10. 2013. Dora trenira atletiku u klubu KA-tim Karlovac. Treninzi se održavaju  ponedjeljkom , srijedom i petkom a  traju jedan sat. Treniraju u dvorani,  a  ponekad i na vanjskom terenu. Trening se sastoji od zagrijavanja , razgibavanja , raznih vježbi i trčanja.

Dora je jako uspješna u sportu koji trenira. Ima 22 medalje, od toga devet zlatnih.  Smatra da je atletika dobar sport i željela bi se time baviti i ubuduće.

Karlo Škrtić, 8.b

Filip Bursić: I sport i glazba

Filip Bursić, učenik 5.a razreda, učenik je i Glazbene škole  Karlovac. Svira violinu od svoje devete godine. Do sada  je imao četiri samostalna nastupa. Trenutno se priprema za nastup s orkestrom Škole. Filip svira i u školskom tamburaškom orkestru. Voditelj mu je učitelj Joža Petrak.  Posebno ga veseli što će uskoro početi svirati bubnjeve u školskom rock bendu. Sviranje mu ne oduzima previše vremena, tako da ima vremena i za učenje. Filip je odličan učenik. Osim sviranja on trenira i stolni tenis.  Do sada je osvojio dva pehara. Sedam godina je trenirao judo i osvojio više od trideset medalja. Filip pokazuje da se osim školom može uspješno baviti i glazbom i sportom.

                                                                                                                                                         Edi Šlat, 5. b

Borna Cindrić: Makete

Borna Cindrić

Borna je učenik 8. a razreda. Ima neobičan hobi. Izrađuje makete tenkova, topova  i drugog oružja iz Drugog svjetskog rata. To su makete od plastike koje se kupuju u dijelovima a zatim sastavljaju. Borna kaže da uživa u svom hobiju jer ga sastavljanje maketa opušta. Usput nauči mnogo o tehnologiji tog razdoblja, o tome kakva su se vozila rabila, o događajima i ratnim bitkama. Borna je pravi stručnjak za Drugi svjetski rat. Zbog izrade maketa puno je istraživao na internetu i čitao knjige s ratnom tematikom. Bornin prijatelj Patrik oduševljen je njegovim hobijem. Znanje im je dobro došlo za prezentaciju o oružju i oruđu u Drugom svjetskom ratu koju su za sat povijesti zajedno izradili.

Za sada Borna ima sedam maketa, ali planira nabaviti još dvije.

Dorijan Mihalić, 5. b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s