Istražujemo

Ivan Goran Kovačić – pjesnik po kojem naša škola dobila ime

Radovi učenika 8. razreda PŠ Bosiljevo nastali u okviru nastave povijesti

Mentor: Ivan Vuković, prof.

Ivan Goran Kovačić je hrvatski pjesnik, pripovjedač, esejist i prevoditelj. Rođen je u Lukovdolu 21.3.1913. godine. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih književnika u razdoblju prije i tijekom 2. svjetskog rata. Autor je znamenite poeme Jame.
Neko vrijeme je djelovao kao pristaša Hrvatske seljačke stranke. Bio je kažnjen zbog nedopuštenog političkog govora seljacima na rođendan Stjepana Radića. Potkraj 1942. s prijateljem Vladimirom Nazorem otišao je u partizane. Ubili su ga četnici, nakon što se bolestan sklonio u selo Vrbnicu kraj Foče.
Kovačiću je u spomen utemeljena pjesnička manifestacija Goranovo proljeće. Ona se održava svake godine 21. ožujka na dan pjesnikova rođenja.
Dio pronađenih posmrtnih ostataka položen je u memorijalni spomenik u Lukovdolu, gdje je u njegovoj rodnoj kući uređen Memorijalni muzej Ivana Gorana Kovačića.
Zbog tragične smrti pjesnikov je lik nakon 2. svjetskog rata zadobio obrise legende, što je znatno utjecalo i na sudbinu njegove književne ostavštine.
Ivona Špelić, 8. r PŠ Bosiljevo

Ivan Goran Kovačić

IVAN GORAN KOVAČIĆ
• hrvatski pjesnik, pripovjedač, esejist i prevoditelj
• rođen je u Lukovdolu 21.3.1913. godine
• pohađao je gimnaziju u Karlovcu i Zagrebu
• studirao je slavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu
• 1935. prekinuo je studij kako bi se posvetio novinarstvu i književnosti
• dodao je ime Goran
• neko je vrijeme bio pristaša Hrvatske seljačke stranke
• kažnjen je zbog nedopuštenog političkog govora
• bio je upravitelj pošte u Foči
• 1942. S Vladimirom Nadzorom otišao je u partizane
• ubili su ga četnici

Andrea Špehar, 8. r PŠ Bosiljevo

Ivan Goran Kovačić

Ivan Goran Kovačić je bio hrvatski pjesnik, pripovjedač, esejist, prevoditelji i jedan od najistaknutijih književnika. Rođen je u Lukovdolu 21.ožujka 1913., a gimnaziju je pohađao u Karlovcu i Zagrebu. 1935. godine je prekinuo ići na Filozofski fakultet kako bi se posvetio književnom i novinarskom radu. Bio je suradnik Hrvatskom dnevniku, a zatim i u Novostima. Djelovao je kao pristaša HSS-a, imenovan je upraviteljem pošte u NDH, a potkraj 1942. s prijateljem Vladimirom Nazorom otišao je u partizane gdje su ga ubili četnici 12.srpnja 1943. u BiH.

Tijekom života Goran je pisao mnoge pjesme i ostala književna djela u kojima bi uglavnom upotrebljavao kontrast svjetla i tame, ljepote i teške svakodnevice, a jedno od najpoznatijih djela je poema Jama napisana 1943. godine dok je boravio na partizanskome teritoriju. Tema Jame je ratni zločin. Neka od ostalih djela koja je napisao su Dani gnjeva, Mrak na svijetlim stazama, Sedam zvonara Majke Marije itd. Pisao je štokavskim i kajkavskim narječjem. Njemu je u spomen utemeljena pjesnička manifestacija Goranovo proljeće koje se održava svake godine 21.ožujka na dan njegova rođenja. Na njoj se dodjeljuje Goranov vijenac, najvažnija hrvatska pjesnička nagrada.

Lucija Kralj, 8. r PŠ Bosiljevo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s