Upoznajte svoje učitelje

RAZGOVOR S UČITELJICOM TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE
MIRIJANOM ERDELJAC CHUNJA

Prepustite se plesu

Mirjana Erdeljac Cunha
Mirjana Erdeljac Cunha
Učiteljica Mirjana Erdeljac Cunha vodi športsko društvo „Goran“ , ritmičku i mažoretsku grupu. Grupe su popularne među učenicima, vrlo aktivne, sudjeluju na priredbama i natjecanjima. Zanimalo nas je otkud kod učiteljice takvo zanimanje za ples.

Zašto ste se odlučili da u školi vodite plesnu grupu?
Za ples sam se odlučila jer je to bila inicijativa ravnateljice, a na sreću i ja jako volim ples. Bavila sam se plesom, i to suvremenim plesom, u mladosti, a u slobodno vrijeme, kad svira neka dobra glazba, kod kuće, jako volim plesati.
Koju vrstu glazbe volite?
Volim slušati klasiku, rock, muziku za opuštanje koja se zove new-age, duhovnu glazbu, folklor, a ne volim novo komponiranu muziku – cajke.
Koje su Vam pjesme drže strane ili hrvatske?
Pored hrvatskih izvođača koje slušam, slušam uglavnom strane izvođače.
Koja je po Vašem mišljenju svrha plesa?
Ples je oduvijek postojao kroz povijest kao neka vrsta izražavanja slobode, radosti, veselja pa čak kao i neka vrsta terapije.
Je li Vam ples najdraža aktivnost?
Pa, pored sporta apsolutno da, volim tenis, ali pored sporta možda mi je čak i draži ples.
Pohađate li neku plesnu grupu?
Trenutno ne. Trenutno pohađam jogu, ali kad su neki koncerti na kojima se mogu isplesati uglavnom sam tamo. Dok sam studirala, plesala sam u Zagrebu kod jedne krasne gospođe koja je bila izvrstan plesni pedagog i koreograf. Ona je na žalost preminula, zvala se Milana Broš Putar. Kod nje sam plesala i napravili smo jednu plesnu koreografiju koja se zvala“Zid“. S tom koreografijom nastupala sam na petom Tjednu suvremenog plesa. To je gotovo svjetski poznat festival plesa. S istom predstavom gostovali smo u Belgiji i na Siciliji.
Jeste li dobro prošli sa tim nastupima?
Pa uglavnom, kako se radi o suvremenom plesu, tu ni nema nekih ocjenjivanja, osim što postoje kritike u novinama. Te kritike ja i dan danas čuvam kod kuće, a mogu reći da su bile jako lijepe.
U kojim ste sve natjecanjima sudjelovali sa školskom ritmikom i jeste li bili uspješni?
Osim naših školskih priredbi, sudjelovali smo u Tigrovom plesu, gostovali smo na televiziji u „Dobro jutro Hrvatska“kod gospođe Vesne Mimice pet dana za redom, a jedno kratko vrijeme bilo je plesanje u školskom predvorju pod velikim odmorom, što bih htjela da se opet vrati.
I za kraj neki Vaš savjet!
Ja bih ples preporučila svakom. Često se djeca, pa i odrasli, ustrčavaju plesati jer smatraju da za ples treba imati ritam da bi to lijepo izgledalo, ali ako u nečemu uživamo, ako nam to donosi radost, zapravo ne bi nas trebalo smetati ni ako u tome nismo toliko dobri. Bitan je naš unutarnji osjećaj.

Lina Škot, 5.b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s