Neobično buran početak školske godine

Adolescenti svojim ponašanjem žele izraziti svoju individualnost i originalnost. Neki to pokazuju uspjesima u sportu i školi, no neki, nažalost, negativizmom u ponašanju, makar to imalo loš utjecaj na njihovo zdravlje, odnose s vršnjacima i učiteljima, uspjeh u školi, dakle na njihovu budućnost.

Rujan, miran, tih i kišovit. Počela je nova školska godina, učenici diljem svijeta vraćaju se u školske klupe. To razdoblje je obično najmirnije. Učitelji su blagi sa zadaćama, nema testova i učenici su opušteniji. Tako bi to trebalo biti, no ova školska godina je u našoj školi započela drugačije.

Zaredale su se vijesti o izgredima i kršenju školskog kućnog reda od strane učenika. Krađa obuće, “marketinški” trikovi, nikotinski proizvodi u školskim WC-ima. Nepoznati učenici nepoznatih razrednih odjela zlonamjerno koriste dopušteni odlazak na WC za vrijeme nastave. Na putu do WC-a, u hodnicima kradu stvari iz tuđih džepova u jaknama i razbacuju tuđe tenisice. Zbog toga je u školi uvedeno novo pravilo. Učenici ne smiju na WC za vrijeme nastave. Iznimke su jedino oni koji imaju neke zdravstvene probleme. Zbog čega učenici kradu tuđe stvari? Žrtve smatraju da to čine iz ljubomore ili osvete. Neki misle da je to šala. Ako je tako, onda je zaista neukusna.

Adolescencija je razdoblje u kojem se učenicima budi želja za slobodom. Žele privatnost i sigurniji su u sebe. Ali ono najbitnije, žele “džeparac”. Zbog toga je nekolicina učenika viših razreda osmislila „vrhunsku“ ideju kako zaraditi. Preprodavali su učenicima vrećice voćnog soka. No, prodaja je ubrzo zaustavljena od strane školskog osoblja.

Nažalost, tu nije bio kraj problemima. Pronađen je sumnjiv predmet na zidu u WC-u. Ustanovljeno je da se radi o ‘snusu’. ‘Snus’ je proizvod čijom konzumacijom nikotin puno brže ulazi u tijelo od cigareta. U tim malim vrećicama nalazi se dehidrirani nikotin s raznim aditivima i duhanom. Kod odraslih osoba služi za odvikavanje od droge i sličnih proizvoda. Kod mladih ima potpuno drugi efekt. Odraslima služi kao “anti” droga dok mlađima kao prava droga. U cijeli ovaj slučaj uključila se i policija. Nakon razgovora s roditeljima i učenicima slučaj je ubrzo riješen.

Pitamo se zašto su se učenici ponašali tako neodgovorno? Adolescenti svojim ponašanjem žele izraziti svoju individualnost i originalnost. Neki to pokazuju uspjesima u sportu i školi, no neki, nažalost, negativizmom u ponašanju, makar to imalo loš utjecaj na njihovo zdravlje, odnose s vršnjacima i učiteljima, uspjeh u školi, dakle na njihovu budućnost.

Iza nas je jedan neobičan i buran početak školske godine, no ipak se nadamo da će ostatak proći mirnije.

Ivano Livojević, 8. a

Foto: WOKANDAPIX from Pixabay

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s