LiDraNo

Hrvatska smotra literarnih, dramskih i novinarskih radova učenika osnovnih škola
Lidrano 2014., Primošten (23. do 25. ožujka)

Breza u Primoštenu

 

Na državnoj smotri sudjelovalo je petnaest školskih listova
Na državnoj smotri sudjelovalo je petnaest školskih listova

Naš školski list, po prvi puta u digitalnom obliku, pozvan je na državnu smotru LiDraNo. Na državnoj smotri sudjelovalo je ukupno petnaest listova. Jedanaest tiskanih i četiri digitalna.
Lidrano se već drugu godinu za redom održava u Primoštenu, u hotelu Zora smještenom nadomak plaže na malom poluotoku obraslom borovima.

Sobu sam dijelio s Bornom Žajom, dečkom koji je iz Karlovca. Hotel je bio predivan, luksuzan, s bazenom. Nakon ručka bilo je svečano otvaranje smotre. Domaćini su pripremili kratki program nakon kojeg su odmah počeli pojedinačni scenski nastupi koji su bili vrlo zanimljivi. Poslijepodne smo imali slobodno tako da sam imao priliku upoznati mnoge učenike iz različitih krajeva Hrvatske. Među njima je bio i dječak koji je igrao glavnu ulogu u filmu Šegrt Hlapić– Mile Biljanović.

Alen Livojević i Borna Žaja predstavljali su Karlovačku županiju
Alen Livojević i Borna Žaja predstavljali su Karlovačku županiju

U ponedjeljak je održan okrugli stol za školske listove. Breza je dobila i pohvale i savjete. Pohvalili su nam rubriku Mlade nade iz naše perspektive, a savjetovali da umetnemo neki prepoznatljivi logo, poradimo oko slika i naslova (podnaslova, nadnaslova). Okrugli stol je trajao više od tri sata jer su svi listovi bili detaljno pregledani i komentirani. Na okruglom stolu sudjeluju učenici i njihovi mentori te članovi povjerenstva. Ove godine su članovi povjerenstva bili Anita Šojat i Srećko Listeš. Nakon toga nismo više imali obaveza pa smo gledali scenske nastupe. U utorak je održan okrugli stol za scenske nastupe. Slobodno vrijeme do svečanog zatvaranja iskoristili smo za obilazak grada Primoštena. To je predivan, tipični dalmatinski gradić s kamenim kućama i uskim uličicama. U ovo je vrijeme bio gotovo pust, a kažu da ga ljeti okupira čak 25000 gostiju. Posebno me iznenadilo groblje koje se nalazi na vrhu brežuljka i otkuda se pruža predivan pogled na more.
U 12:00 bilo je svečano zatvaranje koje je trajalo oko sat vremena. Na zatvaranju su nastupali učenici koji su po mišljenju stručnjaka bili najbolji u svojoj kategoriji. Čitali su se literarni i samostalni novinarski radovi. Što se tiče školskih listova prikazan je kratak video-osvrt. Odlična je bila i radijska emisija iz OŠ Mursko Središće Između mene i tebe koja govori o životu Roma u Hrvatskoj, a najbolji pojedinačni scenski nastup bio je nastup Marka Ugarkovića iz Korenice, Mjesec ljubavi koji je izazvao ovacije. Smotra je završila izvođenjem skupnih scenskih nastupa. Tri nonice OŠ Bakar oživjele su nezaboravne stihove Drage Gervaisa, a Mediji naši svagdašnji učenika OŠ Opuzen, domišljato se koristeći šarenim okvirima, uz pjesmu i ples, kritički su prikazali medije, TV, internet, društvene mreže, mobitele, zaključivši da mediji nemaju dušu pa prema tome nisu ništa krivi. Stvorio ih je čovjek pa je i odgovornost njegova.
Kući smo se vratili puni lijepih dojmova i ideja za nastavak rada u našoj novinarskoj redakciji .


Alen Livojević, 8. b

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s