Niste sami

Kazališna predstava o cyberbullyingu

Predstava Gradskog kazališta Zorin dom, (DIS)LIKE, koja je za učenike šestih, sedmih i osmih razreda prikazivana u našoj školi (14. i 15. 12. 2021.), približila nam je na zanimljiv način opasnosti interneta i društvenih mreža.

Tema predstave je cyberbullying negativno, grubo i uvredljivo kritiziranje na društvenim mrežama. Glavni lik predstave je mladi youtuber, influencer i trap umjetnik poznat pod pseudonimom Psycho Mouse kojeg glumi Andro Damiš. Tekst je napisala Petra Cicvarić, a redatelj je Peđa Gvozdić. Psycho Mouse nam priča o slučaju djevojke koja je zbog cyberbullyinga počinila samoubojstvo. Priča je popraćena njegovim pjesmama koje će se objaviti na albumu (Dis)like. Tijekom predstave glavni lik poziva  publiku da mu se pridruži u pjesmi i plesu. Na sceni vidimo i veliki ekran pametnog telefona na kojem su prikazane objave i komentari o kojima priča govori.

Kako bi učenici što bolje i lakše shvatili poruku predstave, Psycho Mouse poziva neke od njih na scenu, pruža im mikrofon da pokušaju izgovoriti uvrede specifične za cyberbullying. Uvjerili su se da ih je teško izgovoriti, a još teže čuti i primiti. Predstava je završila porukom: “Niste sami, uvijek potražite pomoć. Ohrabrite se i razgovarajte o svom iskustvu s roditeljima, učiteljima, pa ako treba i s policijom.”

Nakon predstave učenici su se fotografirali s našim gostima. Većina je bila oduševljena predstavom. Svidio im se način izvedbe, glumci i naravno glazba. Bilo je i onih koji nisu bili oduševljeni. Možda im se svidjela samo tema, možda samo izvedba, ili ih se nije dojmio niti jedan dio. “Bilo je previše dosadno.” ,“Ne sviđa mi se tema.” ,“Moglo je i bolje.”, “Koliko cringe…”, neki su od negativnih komentara. Ali, to je bila manjina. Većini učenika predstava je odlična. Izdvojili smo neke od pohvalnih komentara: “Nevjerojatno!”, “Pre cool!”, “Sviđa mi se što je izvođeno uz glazbu i slang!”, „Jako poučna i bilo je jako zanimljivo.“,“Psycho Mouse je najkul osoba i lijepo nam je prikazao temu o kojoj se treba poučiti!” , „Predstava mi se svidjela. Svima onima koji sudjeluju u ovome nasilju govorim da to prestanu raditi jer ne znaju kako je onima prema kojima se tako odnose.“

Predstava je nastala uz potporu Karlovačke županije i Policijske uprave karlovačke, a u našoj školi je organizirana u okviru Školskog preventivnog programa u Mjesecu borbe protiv ovisnosti.

Ivano Livojević i Doroti Šeketa. 7. a

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s