Đurđevac i Đurđevački pijesci

Učenici sedmih razreda posjetili su Podravinu, grad Đurđevac i jedinu hrvatsku pustinju, Đurđevačke pijeske (23.9.2021.).

Po dolasku u Đurđevac najprije smo obišli Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci i pogledali kratki film o nastanku tog pješčanog područja u Podravini, sjeverozapadno od Đurđevca, koje obuhvaća oko 25 km². Radi se o ostatku prostranije pješčare koja je zahvaćala područje od sela Molve preko Đurđevca i Kloštra Podravskog sve do Virovitice. Potkraj 19. st. pijesak je bio pokretan, tj. raznosio ga je vjetar, a sada je pretežno pod vegetacijskim pokrovom (crni i obični bor, vinova loza). Manji dio područja (19,5 ha), između Đurđevca i Kalinovca, zaštićen je od 1963. godine kao poseban botanički rezervat.


Dio prostorija Posjetiteljskog centra uređen je kao proširena stvarnost te smo uz pomoć VR naočala mogli vidjeti mamute, stepske slonove i druge životinje koje su u davnim vremenima obitavale na području Đurđevačkih pijesaka. Slikali smo se u sobi gdje se nalazi pijesak. Odmah nakon toga zaputili smo se u Muzej grada Đurđevca koji je smješten u dvorcu gdje smo i ručali. U muzeju smo razgledali stalni postav iz donacije slikara Ivana Lackovića Croate koji broji 163 remek djela hrvatskih umjetnika s kraja 19. i 20. stoljeća. Obišli smo i sobu gdje se nalazi izložba ‘legića’.
Stotinjak metara od dvorca nalazi se Hrvatska Sahara, mali zoološki vrt u kojem se mogu vidjeti deve, ljame, konji, perad i još neke domaće životinje. Hranili smo ih travom, mazili ih i slikali se s njima. Kad smo završili s razgledavanjem, s ručkom i muzejima, krenuli smo prema onome što smo jedva čekali, Đurđevačkim pijescima. Autobusom smo se vozili petnaestak minuta i došli do pustinje koja se nalazi nekoliko kilometara od Đurđevca. Pješčane staze vode do vidikovca gdje smo se, naravno, opet slikali.
Vratili smo se kući umorni, ali u isto vrijeme zadovoljni i sretni što smo vidjeli zanimljiv grad, muzej i jedinstven krajolik u Hrvatskoj. Hvala razrednicama Mirjani Erdeljac Cunhi i Mirjani Puljar koje su osmislile i organizirale ovaj izlet

.
Tekst: Doroti Šeketa, 7.a

Fotografije: Lea Borovac, Ivano Livojević, 7.a

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s