Robotići u školi

U našoj školskoj knjižnici održane su u proteklih četiri tjedna (18.1. do 18.2.) zanimljive radionice kodiranja. Iz knjižnice Goethe Instituta u Zagrebu posudili smo tzv. makerspace setove. Setovi sadržavaju različite jednostavne robote: Blue Bot i Bee Botove, malene uređaje u obliku pčela; Dash i Dot, inteligente robote sa senzorima koji reagiraju na okolinu i glas, pjevaju i plešu; Sphero Bolt, loptu koja se na zapovijed kotrlja, skače, mijenja smjer, Ozobot koji slijedi nacrtane linije, sa svojim senzorima prepoznaje boje i određene uzroke, i na kraju, Lego WeDo 2.0 pomoću kojeg se mogu oživiti izgrađeni modeli.

Svi su se roboti mogli isprobati, za zabavu, učenje i igre. Uređaji su većinom korišteni na satu informatike, ali koristili su se i za druge predmete. Učenici trećih razreda obradili su lektiru Vlak u snijegu na neobičan način – zadatke koji su vezani uz lektiru rješavali su programirajući pčelice koje su se utrkivale, putovale su od sela do grada, razgledavale grad, upoznavale likove iz lektirnog djela ili su pogađale koji je lik iz knjige što rekao. Učenici četvrtog razreda pomoću robota su ponavljali matematiku i učili kodiranje.

Učenicima se ovakav način rada jako svidio što je vidljivo po njihovim komentarima i po evaluacijskim listićima koje su ispunjavali na kraju sata. Ovakav način učenja i učenje kodiranja pomaže učenicima u razvijanju vještina logike i kreativnosti, a sudjelovanje u ovakvim radionicama općenito ih potiče na bolju suradnju i komunikaciju.

Luna Šeketa, 8.b.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s