Zanimljiv spoj matematike i istraživačkog rada

Učenici sedmih i osmih razreda pod mentorstvom učiteljice Tatjane Kovče imali su i ove godine priliku matematičke sadržaje povezati sa svakodnevnim životom i znanošću. Zadatak je bio pronaći što zanimljivije podatke iz svakodnevnog života i prirode te ih zapisati u obliku znanstvenog zapisa ili obrnuto.

 Znanstveni je zapis broja zapis u obliku ax10n, tj. u obliku umnoška koeficijenta a i potencije s bazom 10. Učenici su trebali pronaći podatke koji su u sebi sadržavali izrazito velike ili male brojeve koji su se mogli izraziti u obliku znanstvenog zapisa, ili podatke u obliku znanstvenog zapisa koji su se mogli izraziti u obliku „normalnih“ brojeva. Najčešći podaci koje su učenici istraživali  bili su  mase i površine planeta, udaljenosti od jednog planeta do drugog planeta, udaljenosti od grada do grada, ili od kontinenta do kontinenta, površine država, kontinenata i slično. Trebali su pronaći što više različitih primjera kako bi rezultat bio što zanimljiviji. Sve što su učenici saznali,  predstavili su u obliku plakata ili prezentacije s pripadajućim ilustracijama  koje su vezane uz navedeni primjer. „Neki učenici napravili su jako dobre radove, čak  umjetnička djela! Pronašli su jako zanimljive podatke za koje mnogi od nas do sada nisu ni čuli!“ pohvalila je učenike učiteljica Kovče.

Najzanimljiviji radovi bili su izloženi krajem studenog u predvorju škole.  Izložba je bila sastavljena od plakata i pojedinih slajdova prezentacija koji su u sebi sadržavali najzanimljivije i točne podatke. Izložba je služila kako bi i svi drugi učenici mogli pročitati zanimljive činjenice i podatke i pogledati ilustracije.         

Luna Šeketa, 8.b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s