Ukorak s tradicijom

Projektni dan naziva Ukorak s tradicijom po drugi put je održan u našoj  školi u ponedjeljak 11. studenog 2019. Cilj projektnog dana bio je upoznavanje i oživljavanje običaja i tradicionalnog načina izrade korisnih stvari. Tema većine radionica bila je Božić, a sudjelovali su svi učenici, učitelji, tehničko osoblje uz pomoć ponekog roditelja i djeda jedne učenice.

Prvi a razred izrađivao je ukrase za bor i božićne čestitke. Prvi b igrao je etno igre. To su igre koje su igrali naši roditelji, bake i djedovi. Učenici drugog a razreda su izrađivali božićne fenjere od staklenki koje su donijeli od kuće. Drugi b razred izrađivao je božićno selo. Snijeg su napravili od vate, bojali su češere u zeleno da izgledaju kao drveće, napravili kućice od papira i postavili lampice.

Treći a razred te pojedini učenici sedmog a i b učili su svirati i plesati drmeš. Treći b izrađivao je tradicionalne igračke, krpene lutke i drvene lokomotive. Četvrti a i b radili su model starinske kamere, licitarska srca i okvire crnobijelih fotografija.

Peti a je radio pahuljice od drveta breze. Naučili su da je svaka pahuljica različita, kao što smo i mi različiti, i da zajedno čine divan skup. Peti b je radio tradicionalne božićne ukrase: bombone od spužve i ukrasnih papirića, kuglice od oraha zamotanih u foliju, kuglice od suhih šljiva, snijeg od vate i ukrasni lanac od kolaž papira. Šesti a od drveta je izrađivao podloške i privjeske te je punio vrećice čaja raznim biljkama. Šesti b izrađivao je slike od raznih sjemenki i žitarica.

Sedmi a izrađivao je skulpture prirode. Sedmi b izrađivao je kamin i čitao priče koje su nekada davno čitali naši bake i djedovi. Osmaši su izrađivali eko svijeće. Spremačica Goranka i domar Davor izradili su božićne jaslice od prirodnih materijala. Školski novinari su obilazili radionice, fotografirali, snimali, intervjuirali i pisali o svim radionicama.

U PŠ Bosiljevo učenici i učitelji pripremali su se za Božićnu priredbu. Izrađivali su kostime, pozivnice, scenografiju i čestitke. Mali kuhari pripremili su tradicionalno starinsko jelo, štrudlu s krumpirom, u našem kraju znanu kao krumpirašku.

Učenicima se sviđao ovakav način rada zbog opuštene atmosfere i zabavnih radionica. Koordinator ovog projektnog dana bio je profesor Leno Erdeljac, a u PŠ Bosiljevo učiteljica Ivana Brletić Živčić.

Mislav Halar, 8.a

Fotografije: članovi Novinarske grupe

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s