Izgradi naciju koja ne radi diskriminaciju

Film i diskusija o životu izbjeglica

Udruga Festival suvremenog židovskog filma u partnerstvu s UNHCR-om Hrvatska provodi projekt s kojim je gostovala u našoj školi (30.1.2019.) Učenici sedmih i osmih razreda gledali su film  “Moji snovi, moja prava” koji su snimila djeca u Zataari kampu u Jordanu, mjestu na kojem bolje sutra čeka više od osamdeset tisuća izbjeglica.

Učenici su pozorno pratili film

Vidjeli smo kako mladi žive u ovom izbjegličkom kampu, u kakvim životnim uvjetima odrastaju, ali i kakve snove gaje. Učenici su s velikom pozornošću gledali film, a posebno su ih se dojmila stvarna iskustva ljudi koji svaki dan rade s izbjeglicama u Hrvatskoj -glasnogovornika UNHCR-a u Hrvatskoj Jana Kapića i predstavnika Isusovačke službe za izbjeglice Alija Mohammada Shuryabija zvanog Amin, iz Irana. O izbjegličkom životu i svim nedaćama s kojima se izbjeglice susreću učenicima je govorio i azilant Wasim Asfour iz Sirije koji je svoj kutak mira pronašao upravo u Hrvatskoj gdje se školuje i vodi normalan i miran život. Amin je iz Irana morao pobjeći zbog svoje vjeroispovijesti, a Wasim iz Sirije zbog rata. U svijetu ima 66 milijuna izbjeglica. U Hrvatskoj trenutno boravi 710 azilanata.

Jan Kapić, glasnogovornik UNHCR-a

Cilj projekta je senzibilizirati djecu za probleme izbjeglica. Većini učenika se svidjelo i rekli su da je program bio vrlo zanimljiv i poučan.

Dorotea Belavić, 7.a

1 Comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s