Svi marljivi na Eko danu

U petak 16. studenoga održali smo Eko dan. Uobičajenu nastavu zamijenilo je dvadesetak ekoloških radionica izrade uporabnih predmeta od recikliranih materijala. Koordinatorica projekta, ravnateljica Sanja Ferkula, rekla nam je kako je cilj projekta osvijestiti potrebu za smanjenjem količine otpada, recikliranjem i zaštitom okoliša te promocija organskog uzgoja hrane.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Doznali smo i kako su u radionice uključeni svi – od ravnateljice, učitelja, stručnih suradnika i tehničkog osoblja, do roditelja pa i djedova i baka koji su učenike pripremali za Eko dan. Učenici tako imaju priliku naučiti kako izraditi lutkice od plastičnih čepova, eko robote od limenki ili pak avione od sladolednih štapića, stolne lampe od plastičnih boca ili torbe od iznošene odjeće. Kako nam se približava najsvečanije doba godine, dio radionica posvećen je izradi božićnih ukrasa, adventskih vjenčića i kalendara za sljedeću godinu. Uklonjene su stare edukativne ploče, postavljene hranilice za ptice, izrađeni su lončići za cvijeće i osmišljene nove društvene igre, učilo se kako prišiti dugmad. Učenici su doznali više o pravima i odgovornostima prema zdravom okolišu, a sve je radionice pratila i fotografirala novinarska skupina. Područne su škole Grabrk i Bosiljevo Eko dan obilježile zajedničkim radionicama „Stara roba – novi proizvod“, a dan su zasladili Mali kuhari.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Rezultati radionica predstavljeni su izložbom u predvorju škole, a odgovor na pitanje hoće li ovakve radionice biti održane i nagodinu, ravnateljica je prepustila učenicima. Njihov marljiv rad, osmijesi i ponos na vlastite rukotvorine ne ostavljaju mjesta sumnji u budućnost obilježavanja Eko dana.

Novinarska radionica

 

Komentiraj