Putovanje u Graz

Učenici 6., 7. i 8. razreda su 13.5.2017. godine bili na neobaveznom izletu u Grazu (Austria). Posjetili smo crkvu Presvetog Srca Isusovog, Stari grad, trg i centar te tvornicu čokolade  Zotter u malom selu u blizini Graza. Nakon izlaska iz autobusa uputili smo se prema centru gdje smo posjetili crkvu Presvetog Srca Isusovog.

Renoviranje crkve je bilo u tijeku, ali to nam nije bilo važno jer nas je unutrašnjost crkve ostavila bez daha. Izgrađena je u gotičkom stilu, velika, ukrašena predivnim slikama svetaca sa zlatnim detaljima, također je imala i veliku ispovjedaonicu te mozaike i freske.

Zatim smo otišli posjetiti Stari grad do kojega smo se trebali penjati 10-15min. Penjali smo se strmim i uskim stepenicama kojih je bilo 235. Stali smo nekoliko puta da bismo se odmorili. Kada smo se popeli, imali smo 20 minuta za odmor, slikanje i razgledavanje. Stari grad je izgrađen na uzvisini i lijepo je uređen. Ima kafić u kojem smo mogli sjesti i naručiti nešto za piće. Bilo je i puno dobrih mjesta za slikanje.

Kasnije smo se vratili do trga gdje smo imali sat vremena slobodno pa smo se razdijelili u grupice i išli u razgled sa svojim razrednicama. Moja grupa je otišla u obližnji trgovački centar koji je imao dućane s odjećom i obućom, dućan za hranu i kozmetiku.

Kada je razgled bio gotov, zaputili smo se natrag prema autobusu i krenuli put sela u kojem se nalazi poznata tvornica čokolade Zotter. Tvornica je muzej, obiteljska kuća i tvornica u jednom. Smještena je na brdašcu, a u dolini je mali zoološki vrt. Dvorište tvornice je lijepo uređeno, ima i bazen s dnom od lomljenog stakla. U parku su neobične statue i puteljci koji vode do zoološkog. Na lijevoj strani kuće je prostor za kupovanje Zotterovog organskog sladoleda. Preko puta dućančića su vreće punjene kakaovcem u koje se moglo sjesti i dva mini kombija s hot dogom. Na ulazu u kuću je recepcija gdje smo kupili karte. Do recepcije su velika vrata, ulaz u mini kino dvoranu u kojoj smo gledali film od 15 minuta. Film je govorio o tome da je kakaovac otkrio još drevni narod Maja. Vjerovali su da je to božanska hrana. Mladencima bi davali žlicu sirovog kakaovca koja je značila sreću u daljnjem zajedničkom životu. Kada je film završio, otišli smo u obilazak tvornice gdje smo mogli probati više od 100 vrsta čokolade.

Nakon napornog kušanja vratili smo se u Dugu Resu oko jedanaest navečer.

Ema Kajtazi, 7.b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s