Posjetili smo HRT

stankovic i novinarska
Novinarska grupa u društvu s Aleksandrom Stankovićem

Učenici članovi novinarske grupe  posjetili su Hrvatsku-radio televiziju (9.5.2017.) Na Prisavlju nas je dočekala Nada Chedid iz službe za odnose s javnošću i povela nas u obilazak najveće medijske kuće u Hrvatskoj. Prvo nam je pokazala nekoliko fotografija iz povijesti HRT-a i ogromne kamere kojima su se nekad snimale TV emisije. Saznali smo da je HRT s emitiranjem počeo 1956. godine prijenosom sa Zagrebačkog velesajma.

Hrvatski radio

hrt-2017 (3)mPutem do lifta, prolazeći kroz djelić od 32 km hodnika, koliko ih ukupno tamo ima, vidjeli smo urede i studije za emitiranje programa. Stigli smo na kat na kojem je smješten radio – Prvi, Drugi i Treći program te Radio Sljeme. Ušli smo u prostoriju u kojoj se snimaju radio drame. U njoj smo poslušali kratko predavanje o HRT-u, o važnosti javne televizije koja za razliku od komercijalnih televizija mora raditi program za sve društvene slojeve i sve dobne skupine gledatelja.

Studio za snimanje radio drama je vrlo velik i ima razne rekvizite za stvaranje zvučnih efekata. Iza te sobe  nalazile su se stepenice. Voditeljica  nam je objasnila kako, ako za neku dramu treba zvuk dahtanja, glumci trče po stepenicama gore-dole i onda stanu kraj posebnog mikrofona koji skuplja i najmanje frekvencije. Posebno je zanimljiv dio koji se zove „gluha soba“.  To je mala prostorija prekrivena debelom, koso izrezanom spužvom koje upijaju  zvukove tako da nema ni najmanje jeke.

Arhiv

HRT se ponosi velikom zbirkom snimljenog materijala koja se čuva u arhivu na određenoj temperaturi kako bi se snimke što duže sačuvale. Arhiv se koristi za dopunu novosnimljenog  materijala, ali ga koriste i znanstvenici za istraživanje različitih povijesnih događaja.

Nakon toga smo otišli u garderobu u kojoj smo vidjeli jako puno odjeće, cipela i kostima koji se koriste u raznim programima. Naše učenike oduševile su maske iz dječjih emisija, npr. Žutokljunac jer smo se prisjetili da smo ih nekad gledali.  Dok smo odlazili do studija Radio Sljemena, zavirili smo u make-up studio. Svatko tko stane pred kamere mora biti napudran da mu se lice ne bi sjajilo. Radijski studio podijeljen je  na dvije prostorije odvojene staklom. U jednom dijelu je prostor s mix pult, a u drugom voditeljica koja je vodila emisiju.

TV studiji

Spustili smo se do dijela s TV studijima gdje smo naišli na  Aleksandra Stankovića, popularnog novinara, autora i voditelja emisije Nedjeljom u dva. Prvo smo otišli do studija u kojem  scenski radnici mijenjaju  scenografiju, a onda do studija s green screenom gdje se scenografija dodaje pomoću računala. Na kraju smo vidjeli najveći studio na HRT-u nazvan po slavnom redatelju Antonu Martiju gdje se snimao i poznati TV show The Voice.

Sonja Krainović, 7. b

Foto i video: Lana Pavlić, 7. b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s