Odgovorno spolno ponašanje

Znanje za zaštitu zdravlja

Dr. med. Dragica Borčić Radošević, spec. školske medicine,  održala je predavanje za učenike osmih razreda (4. 11. 2016.).

Za odgovorno spolno ponašanje najvažnije je znanje i informiranost. Spolne odnose treba odgoditi dok osoba nije za njih spremna. Rani spolni odnosi donose rizike za zdravlje. Izbjegavanje ranih spolnih odnosa znači ostvarenje spolnog odnosa u punoj fizičkoj i psihičkoj zrelosti. Odnosi se trebaju temeljiti na ljubavi, poštovanju te uvažavanju želja i stavova oba partnera. Uzimanje alkohola i drugih psihoaktivnih sredstava pridonosi rizičnom spolnom ponašanju – utječe na sposobnost razboritog prosuđivanja i može dovesti do nepromišljenih postupaka i spolno vezanih specifičnih rizika.

Doktorica nas je informirala o HIV/AIDS-u i drugim spolno prenosivim bolestima (infekcijama). Znanje o rizicima i načinima zaštite temelj su prevencije bolesti i zaštite zdravlja.

Doktorica Borčić Radošević govorila je i o upisu u srednju školu, koje su zdravstvene zapreke za pojedina zanimanja i treba li potvrda liječnika za određenu srednju školu ili ne.

Predavanje je bilo kratko, svega 30-ak minuta tako da nam je ostalo vremena i za razgovor s razrednicima. Sve u svemu, bilo je to jedno korisno predavanje.

Lina Škot, 8.b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s