E-dnevnici u našoj školi

Imenici odlaze u povijest

Bili su tamno plavi, izazivali su strah, mučninu, stres, pogotovo kada je na redu bilo ispitivanje. Pogađate – riječ je o školskim imenicima koji ove jeseni u našoj školi odlaze u povijest. Ocjene, bilješke, vladanje, neopravdani satovi… Sve to od ove jeseni učenici i njihovi roditelji vide na internetu, to jest, preko e-dnevnika.

Ravnateljica škole Sanja Ferkula  objasnila nam je kako je tekao postupak uvođenja e-dnevnika. „Nakon dobivene suglasnosti za uvođenje e-Dnevnika očekivala sam da će mi u opremanju škole računalima i tokenima financijski pomoći naše resorno ministarstvo. To se nije dogodilo te sam morala dobro promišljati kako prije početka nastave opremiti školu dodatnim računalima i tokenima i napraviti potrebne instalacije za dodatni bežični internet. Uspjela sam sve to riješiti na vrijeme – prije početka nastave, kako i inače rješavam sve radove u školi, te su učenici s početkom nastave došli u uređenu školu. Sva potrebna oprema za uvođenje e-Dnevnika školu je koštala oko 25.000 kn. No, sudeći po zadovoljstvu onih koji koriste e-Dnevnike taj se novac, svakako, isplatio.“

Ravnateljica smatra da e-dnevnik ima puno prednosti. Zanimalo nas je što o tome misle učitelji i učenici. Neki učitelji kažu da im je pisanje u e-dnevnik nepregledno, a nekima je aplikacija super. Nekim učenicima se e-dnevnik sviđa, a nekima ne. Većina korisnika uviđa i dobre i loše strane toga. Mišljenja su vrlo različita; svatko ima svoj stav o e-dnevniku.

Učitelje smo pitali je li bilo teško priviknuti se na novi način vođenja dokumentacije. Od petero ispitanih učitelja, troje je odgovorilo da nije i da se, ako poznaješ rad na računalu, brzo privikneš. Jedan je učitelj odgovorio da mu je bilo teško, a jedan da se još privikava na korištenje. Pitali smo učitelje što misle o tome što im je dostupan samo njihov predmet u e-dnevniku budući da samo razrednici imaju uvid u sve ocjene učenika u svom razredu. Od petero učitelja samo je jedan odgovorio da on niti prije nije obraćao pozornost na ocjene iz drugih predmeta. „ Što mislite hoće li, zbog toga što imate uvid samo u svoj predmet, biti pravednije zaključivanje ocjena na kraju školske godine?“ pitali smo dalje. Stavovi učitelja oko ovog pitanja stvarno su podijeljeni. Od petero učitelja, dvoje je reklo da hoće, jedan učitelj smatra da je i do sada bilo pravedno, dok jedan učitelj kaže da će objektivnost bolje procijeniti učenici nego on. Jedan učitelj kaže da njemu nisu bitnu drugi predmeti.

Na kraju evo i mišljenja učenika. Učenike smo upitali: „Koje su prednosti a koji nedostaci e-dnevnika?“ Oni smatraju da su prednosti: dostupnost svakodnevnog pregleda ocjena, učitelji vide samo svoj predmet, kada se pri ispitivanju ide na slučajni odabir, onda se odaberu i učenici koji prije nisu dolazili na red… Kao nedostatke učenici navode: ako učeniku nedostaju ocjene za viši prosjek, ne može ih ispraviti unatrag.

Budući da roditelji mogu imati uvid u e-dnevnik kao e-građani ili pomoću učenikove lozinke CARNeta, zanimalo nas je na koji način to rade. Od osmero ispitanih učenika svi su odgovorili da su im roditelji prijavljeni na lozinku CARNeta, što znači da mogu odmah vidjeti ocjene. Čuli smo da neki roditelji pretjeruju i gotovo stalno provjeravaju ocjene te tako stvaraju dodatni stres sebi i djeci.

Zaključujemo da je mišljenje o prednostima i nedostacima e-dnevnika vrlo različito što je bilo i za očekivati zbog toga što je riječ o velikoj novosti. Nadamo se da ćemo se s vremenom svi priviknuti na novi način vođenja školske dokumentacije.

Lina Škot, 8.b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s