Trči! Ne čekaj me

Književni susret za učenike sedmih i osmih razreda s karlovačkom spisateljicom Bojanom Meandžijom održan je 10. listopada 2016. godine.

Autorica je predstavila autobiografski roman Trči, ne čekaj me. Roman opisuje vrijeme kad je Bojana imala šesnaest godina, vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj.  Učenici su s velikim zanimanjem pratili izlaganje i sudjelovali u razgovoru s književnicom. Autorica je od početka komunicirala s učenicima, dočarala im mjesta gdje se radnja odvijala, navodila ih da se užive u situacije koje je ona tada prolazila. To nije bilo teško jer su učenicima poznata i mjesta i situacije: osjećaj slobode na početku ljetnih praznike, slutnja da nešto nije u redu i da odrasli skrivaju nešto od tebe pa strah i sram što nisi poduzeo nešto i spriječio daljnji tijek događanja… To je učenicima pomoglo da razumiju i ono što je Bojana kasnije doživjela; prvi zračni napad, odlazak iz Karlovca, pa povratak i višegodišnji život u skloništu. U skloništu je počela voditi dnevnik, a i zapisivati događaje na drvenim pregradama u podrumu gdje je provodila dosta vremena. Ti zapisi se još i danas mogu vidjeti.

Osim što je zapisivala, Bojana je u to vrijeme snimala i zvukove. Imala je maleni kazetofon i snimala zvukove bombardiranja, sirene. Na samom kraju susreta učenici su poslušali snimku zadnjeg signala za prestanak opće opasnosti 7. 8. 1995. koji je označio prestanak rata. Učenicima je bilo žao što je susret s književnicom trajao samo jedan školski sat.

Roman Trči, ne čekaj me možete posuditi u školskoj knjižnici.

Dominik Barešić, 7. b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s