Uspješna stolnotenisačica o svojoj zemlji

Predstavljanje Kine

han
Xue Han Vukelja

Stolnotenisačica Xue Han Vukelja koja dolazi iz Harbina u Kini, grada od 12 milijuna stanovnika, posjetila je našu školu i održala nekoliko predavanja o kineskoj kulturi, povijesti i običajima (29. 1. 2016.).
Xue Han kaže da se stolnim tenisom bavi već 29 godina. Igrati je počela sa šest godina u Kini. Sada igra za jedan francuski stolnoteniski klub. Živi u Dugoj Resi, a svaki mjesec nekoliko puta odlazi na utakmice u Francusku.
Taj sport je izabrala zato što nije nasilan i u njemu nema puno ozljeda. Jedan od razloga bio je i taj što se trenira u zatvorenom prostoru, a Harbin se nalazi na sjeveru Kine gdje se temperature spuštaju do -35 pa čak i do -40. Zime su duge, a grad je poznat po „ledenom festivalu“ . Od početka je bila vrlo uspješna igračica. U prvoj godini treniranja osvojila je prvo mjesto u svom gradu. Do 18-tog rođendana postala je prvakinja svoje pokrajine i ušla u juniorsku reprezentaciju. U Dugu Resu je došla igrati za Aqauestil. 2003., 2005. i 2006. bila je prvakinja Hrvatske. Najveći joj je sportski uspjeh polufinale europske Champions lige. Uz tenis voli pjevati i slušati glazbu.
Nakon našeg razgovora Xue Han je održala predavanja o Kini za učenike drugih, četvrtih i petih razreda. Učenici su pažljivo slušali simpatičnu Xue Han. Na početku im se predstavila i rekla da njeno ime na kineskom znači snijeg. Nacrtala je na ploči kartu Kine i pokazala učenicima gdje se nalazi Kineski zid, pande, glavni grad Peking i gdje se nalazi najveći grad Shangai. Pokazala je kako se jede štapićima, kako se pije čaj, a usput su učenici mogli naučiti nekoliko kineskih riječi. Učenike je zanimalo kakav je život u Kini. Prije dvadeset godina Kina nije bila toliko slobodna kao danas. Nije se moglo slobodno putovati i govoriti. Danas je Kina puno slobodnija i ljudi su zadovoljniji. Veliki je problem zagađenje zraka zbog ubrzanog ekonomskog razvoja.
Učenici su pitali i o školama u Kini. Xue Han je rekla da je u njenoj školi bilo šesnaest odjela jednog razreda, a u razredu ima po 68 učenika. Učenici nose uniforme. U razredima vlada red i tišina. Na odmorima se izlazi van na igru. Radni dan u školi je od 7.00 do 17.00 sati.
Na kraju predavanja naša je kineska gošća svim učenicima napisala njihovo ime kineskim znakovima. Postoji 8000 znakova u kineskom jeziku, ali smatra se da je vrlo obrazovana ona osoba koja ih zna 2500. 900 znakova je obavezno znati da bi se moglo npr., čitati novine.

han2
Han Xue je rado odgovarala na pitanja učenika

Naučili smo neke kineske riječi
ni hao – bok
xie xie – hvala
yen – čovjek
hou – vatra
kou – usta
mu – drvo
lin – šuma

 

Dorian Mihalić, 7.b
Fotografije:Tin Živčić, 7.b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s