Razgovor s ravnateljicom škole

Ideja uvijek imam

igk_3Sanja Ferkula je ravnateljica naše škole već dugi niz godina te ulaže puno truda u unapređenje i uređenje škole i njenog okoliša. S namjerom da učenicima bude ugodniji boravak u školi samo je ove godine u unutarnje uređenje uloženo više od 140 000 kuna. U intervjuu saznali smo više o uređenju škole i planovima za izgradnju sportske dvorane koju naša škola još uvijek nema, o tome kako je biti ravnateljica škole, kakva je ravnateljica bila kao učenica te što najviše voli i čime se bavi u slobodno vrijeme. Kakvi bi učenici trebali biti da budu uspješni, svira li naša ravnateljica koji instrument, voli li životinje i putovanja -pročitajte u nastavku.
Ovog ljeta obnovljeno je mnogo toga u našoj školi. Možete li nam reći koliko je sredstava uloženo?
Za uređenje stepeništa, predvorja i hodnika ispred zbornice na prvom katu (opločavanje i inox ograda) utrošeno je 68.750 kn. Za uređenje kotlovnice – 30.000 kn, uređenje knjižnice – 7.000 kn, a za radove iz područja zaštite od požara – 40.000 kn. To ukupno iznosi – 145.750 kn.
Kako uspijevate osigurati financiranje u vrijeme kad se mnogi žale da nema novaca za škole?
Uporna sam i vjerujem da svojim dosađivanjem, kako bih dobila novce za uređenje škole, već prilično idem na živce ljudima u Karlovačkoj županiji. Na kraju popuste pred mojim dopisima (a uvijek sam znala lijepo sastavljati) i usmenim molbama te mi daju novce.
Imate li još kakvih planova i ideja za uređenje škole?
Ideja uvijek imam, ali smatram da je i ovo već više nego dovoljno za školu.
Koje su najnovije vijesti vezane za izgradnju sportske dvorane?
Imamo svu dokumentaciju i sve dozvole za trodijelnu školsku sportsku dvoranu, dokumentacija je proslijeđena Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i čeka svoj red.
Je li teško biti ravnateljicom škole? Što Vas najviše veseli u tom poslu? Ima li nešto što Vam teško pada?
Biti ravnateljica škole jedan je od najzahtjevnijih i najodgovornijih poslova. Za sve te se pita i za sve si odgovoran. Veseli me kad vidim da ono što radim cijene i učenici i radnici škole te roditelji i građani. Ali, cijene to i ljudi iz našeg ministarstva i ostalih krovnih institucija. Kad bilo tko uđe u našu školu, ostaje pozitivno iznenađen ljepotom uređenja, pristojnošću učenika i radnika škole i dobrom organizacijom rada. Ovaj je posao težak zbog toga treba biti dobar u komunikaciji s ljudima, a ponekad i dobar diplomata.
Da ste ministrica obrazovanja, što biste poduzeli da unaprijedite školstvo u Hrvatskoj?
Školstvo u Hrvatskoj treba preurediti tako da se učenici prema svojim sposobnostima što ranije usmjeravaju u buduća zanimanja jer će tako biti najzadovoljniji i najkorisniji. Ne treba ih previše opterećivati nepotrebnim podacima koje i tako odmah zaborave. Puno treba raditi na uređenju školske infrastrukture jer je dobar i lijep ambijent jedan od preduvjeta za uspješan rad. Zgrozim se kad vidim kako neke škole izgledaju zapušteno.
Kakvi ste bili kao učenica? Koju školu i fakultet ste završili?
Bila sam uvijek odlična učenica. Išla sam paralelno u dvije osnovne a kasnije u dvije srednje škole. U školu za inokorespondente i muzičku. U jednu prije, a drugu poslijepodne i sve sam uvijek stizala. U roku sam završila Muzičku akademiju u Zagrebu.
Nedostaje li Vam rad u razredu?
Ne.
Koju vrstu glazbe volite? Svirate li neki instrument?
Volim klasičnu glazbu, swing, rock. Sviram flautu i klavir.
Kakav po Vašem mišljenju treba biti učenik da bi bio uspješan?
Svaki je učenik individua sa svojim karakteristikama. Njih treba u školi pozitivno nadograđivati novim informacijama i vještinama. Kod učenika treba pobuđivati i razvijati kreativnost. Sve to zajedno – znanje, vještine i kreativnost, naravno, uz neizostavan rad, formirat će njegovu ličnost.
Čime se bavite u slobodno vrijeme?
Obrađujem četiri različita tipa vrta na četiri različite lokacije, šivam, skupljam i restauriram stare stvari te puno putujem. Do sada sam bila u 25 zemalja svijeta na 4 kontinenta i tako znatno proširila vidike i unaprijedila osobnu kulturu.
Od kuda Vam tolika ljubav prema životinjama?
Sve kreće od kućnog odgoja, a svaki dobar odgoj podrazumijeva poštovanje svih živih bića. Moj mini pudl Bobi i moje mačke jedni su od najsretnijih životinja na svijetu. Tako ja mislim, ali znam da tako o svojim životinjama misle i svi drugi dobri vlasnici.
Omiljena knjiga, film, TV emisija?
Volim putopise, npr. „Besu“ Jože Horvata i psihološku literaturu. Na TV-u najčešće gledam dokumentarne emisije i humoristične serije.
Koristite li se društvenim mrežama na internetu?
Ne. S ljudima volim komunicirati izravno.
Ima li još nešto što biste nam željeli reći, a mi Vas nismo pitali?
Nakon testiranja još 2004. godine postala sam član MENSA-e. Što je to „proguglajte „ sami.

Mihael Lenard, 7.b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s