Posjet HRT-u

Novinarska grupa na Prisavlju

DSCN1112Što znači kratica HRT? Kada je započelo emitiranje radija? Kada je započela s emitiranjem TV? Je li HRT komercijalna ili javna ustanova? Što znači komercijalna ustanova? Što znači javna ustanova? Koja su sve zanimanja ljudi koji rade na HRT-u? Ovo su samo neka od pitanja s kojima se jedanaest članova novinarske grupe uputilo na terensku nastavu u Zagreb u posjet HRT-u (21.4.2015.).

Voditeljica u obilasku Hrvatske radiotelevizije a bila nam je Nada Chedid. Na početku nam je rekla nešto o povijesti HRT-a. Hrvatska je među prvim zemljama u srednjoj i istočnoj Europi koja je osnovala radiopostaju – to je bilo 15. svibnja 1926. godine.

U sobi za sastanke s voditeljicom Nadom Chedid
U sobi za sastanke s voditeljicom Nadom Chedid

Televizija se pojavila 30 godina kasnije. Saznali smo da je HRT javna televizija, što znači da mora raditi program za sve, i mlade i stare, za manjine, vjerske zajednice, ukratko, za sve slojeve društva. Najgledanija emisija HRT-a je emisija za poljoprivrednike. Rad HRT-a financira se od pretplate građana, manjim dijelom od reklama. Za razliku od komercijalnih medija koji se financiraju isključivo od reklama. Zanimljivo je bilo čuti da na HRT-u ne rade samo snimatelji, redatelji, voditelji, nego i razni majstori poput krojača, stolara, kostimografa…
Nakon što smo sve ovo poslušali u dvorani za sastanke, krenuli smo u obilazak redakcija i studija. Već u prvom hodniku pažnju su nam privukle stare kamere kojima se nekad HRT služio.

Popeli smo se liftom na četvrti kat gdje se nalazi radio. Vidjeli smo veliki studio u kojem se snimaju radio drame. Pokraj studija se nalazi gluha soba obložena spužvom u kojoj si mogao čuti otkucaje svog srca. Vidjeli smo i prostor radijske režije u kojoj ima raznih monitora, kompjutora, mikrofona.
Nakon toga vidjeli smo prostoriju u kojoj se pripremaju vijesti. Dobivaju ih preko svojih satelita iz cijelog svijeta, a onda odabiru najvažnije.

Još zanimljivije od prostora radija bilo je razgledavanje televizijskih režija i studija. Vidjeli smo i zelenu sobu u kojoj nastaje magija. Taj studio je prazan, a zidovi su mu zelene boje. Kamere su podešene da ne prepoznaju zelenu boju. (npr. zelene stepenice su u kadru, netko hoda po njima i na kameri izgleda kao da hoda po zraku.) I još se može dodavati različita scenografija po želji.
Nakon toga vidjeli smo garderobu u kojoj se nalaze svi kostimi za sve emisije ili serije koje HRT snima.
Na kraju smo vidjeli dva velika studija, jedan gdje je bila postavljena scenografija za emisiju Piramida i najveći studio HRT-a „Antun Marti“ gdje se snimao The Voice.
Marko Pavlaković, 6.b

Fotografije: Tin Živčić, 6. b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s