Noć knjige

Čitanje je važno za svako znanje

300x250ANoć knjige je manifestacija kojom se poziva na ljubav prema knjigama i čitanju. Održava se na Svjetski dan knjige i autorskih prava (23.4.), a dan ranije obilježava se i Dan hrvatske knjige (22.4.). Ove godine Noć knjige održana je i u našoj školi. Iako nas nije bilo puno, već samo nekoliko učenika i profesora, pa čak i jedan roditelj, odlično smo se zabavili.

Događaj je otvorila dramska grupa igrokazom „Ljubavni jadi“ kojim su se predstavili na LiDraNu. Nakon predaha započeli smo razgovor o knjigama i čitateljskim iskustvima. Svatko od nas dobio je zadatak da, npr. pronađe osobu koja nikada nije pročitala ljubavni roman, koja voli znanstvenu fantastiku, koja voli čitati dok jede ili dok pada kiša. Saznali smo tko čita dvije knjige odjednom, tko je pročitao Shakespearea, tko ne voli čitati romane duže od 350 stranica. Sve nas je zadivila prof. Hrgovan recitiranjem Cesarićeve pjesme Povratak.

Nakon toga je započela radionica timskog pisanja. Svatko je dobio jedan poseban papir na kojem je trebao napisati naslov i poslati papir prvome s desne strane koji bi napisao stih, preklopio redak i poslao drugome da nastavi. Bilo je stihova o brijanju i suzama, nagrcanoj ekipi, Vinici u Lici, mravima i još mnogim smiješnim riječima koje su svakoga nasmijale do suza. Profesori su pokazali da nisu uvijek ozbiljni i strogi, a mi smo od njih dosta naučili. Vrijeme brzo leti kad se zabavljaš pa smo naše druženje priveli kraju. Nadamo se da će iduće godine druženje malo duže potrajati i da će nas biti u većem broju. Čitanje je važno za svako znanje, dobro smo upamtili.

Svjetski dan knjige je simbolični datum u svjetskoj književnosti na koji su tijekom godina umrli i rođeni mnogi ugledni autori svjetske baštine knjige. Proglašen je 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO – a. Tako se u SAD – u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj i mnogim drugim zemljama održava World Book Night (Svjetska noć knjige) gdje se tiskaju besplatne knjige i dijele svima željnima čitanja. Stoga UNESCO poziva sve ljubitelje knjige (ili one koji čine druge takvima), autore, lektore, prevoditelje, nastavnike, knjižničare i sve ostale željne čitanja da se uključe u program Noći knjige i shvate knjigu na pravi način – kao dobru prijateljicu. Ciljevi Noći knjige su promicanje knjige, razmjenjivanje mišljenja i, pogotovo, upoznavanje knjige. U Hrvatskoj se manifestacija Noć knjige održava od 2012., a u Sloveniji i Crnoj Gori od 2014. godine.

Anđelina Fudurić, 5. b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s