Novosti iz ureda pedagoginje

Dvadeset učenika više

Matična škola 330 učenikaU OŠ „ Ivan Goran Kovačić„ Duga Resa tijekom prvog polugodišta šk. god. 2014./2015. nastavu, u matičnoj i područnim školama Bosiljevo i Grabrk, pohađalo je ukupno 385 učenika (217 dječaka i 168 djevojčica). U odnosu na isto razdoblje prošle školske godine imamo dvadeset učenika više. Prema spolu to je osam dječaka i dvanaest djevojčica više. Imamo sveukupno 24 razredna odjela, od čega su četiri dvorazredna kombinirana odjela razredne nastave, po dva u svakoj od dviju područnih škola.
U matičnoj školi nastavu I. – VIII. razreda pohađalo je 330 učenika
(190 dječaka i 140 djevojčica) raspoređenih u 16 razrednih odjela. U odnosu na isto razdoblje prošle školske godine bilježimo porast od dvanaest učenika.
U područnoj školi Bosiljevo nastavu I. – VIII. razreda pohađalo je 45 učenika (25 dječaka i 20 djevojčica) raspoređenih u dva dvorazredna kombinirana odjela razredne nastave i četiri čista odjela predmetne nastave. U odnosu na isto razdoblje prošle školske godine bilježimo osam učenika više.
U područnoj školi Grabrk nastavu u dva dvorazredna kombinirana odjela razredne nastave polazilo je ukupno 10 učenika (2 dječaka i 8 djevojčica). U odnosu na isto razdoblje prošle školske godine broj učenika je ostao isti.

USPJEH UČENIKA NA 1. POLUGODIŠTU 2014./2015. ŠKOLSKE GODINE

64 prvašića (10 više u odnosu na prošlu školsku godinu) tijekom 1. polugodišta ove šk. god nije brojčano ocjenjivano prema Pravilniku o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi koji je na snazi. U prvome polugodištu prvoga razreda učiteljice su pratile učenička postignuća te odgojno-obrazovnim postupcima i mjerama poticali ih i pripremali na vrednovanje i ocjenjivanje njihovog uspjeha u drugom polugodištu. Iz tog razloga učenici prvog razreda na kraju 1. polugodišta nisu dobili pisana izvješća s ispisanim brojčanim ocjenama.
Od 2012./2013. šk. god. uspjeh učenika i zaključna ocjena za svaki nastavni predmet više se ne utvrđuje na kraju 1. polugodišta. Učenicima II. – VIII. razreda su zadnji dan nastave (23. 12. 2014.) uručena pisana izvješća o postignutom uspjehu iz svih nastavnih predmeta. U izvješću su iz imenika učenika ispisane sve postojeće ocjene po nastavnim predmetima. Uručena izvješća učenici su bili obvezni pokazati roditeljima koji ih trebaju potpisati i vratiti razrednicima na uvid početkom drugog polugodišta.
Na polugodišnjim sjednicama razrednih vijeća razgovaralo se o
odgojno–obrazovnim postignućima svih učenika I. – VIII. razreda.
Uočeno je puno hvalevrijednih postignuća, ali isto tako i onih koji govore da dio učenika zanemaruje redovito i savjesno izvršavanje svojih obveza te postižu rezultate koji su slabiji od njihovih realnih sposobnosti. Imajući u vidu činjenicu da se prilikom upisa u prvi razred srednje škole, kao zajednički element za sve srednje škole, vrednuju prosjeci svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u petom, šestom, sedmom i osmom razredu, savjetujemo učenicima da prionu radnim obvezama i daju maksimum iz svakog nastavnog predmeta kako bi lakše upisali željeno zanimanje, odnosno srednju školu.
Roditelji, svakodnevno potičite svoju djecu na izvršavanje radnih obveza u školi i kod kuće, osamostaljujte ih, ohrabrujte i pomažite im, ukoliko im je pomoć neophodna. Družite se, razgovarajte s djecom što više i slušajte što vam žele reći.
Učitelji, skrbite o vašim učenicima na način da kod njih razvijate osjećaj napredovanja i samopoštovanja.

PRIJAVE I UPISI UČENIKA OSMOG RAZREDA U 1. RAZRED SREDNJE ŠKOLE ŠKOLSKE GODINE 2015. / 2016.

Prijave i upisi učenika u srednje škole obavljat će se treću godinu za redom elektroničkim putem. Upravo zahvaljujući e- upisima bit će pružena mogućnost prijave više programa obrazovanja u više srednjih škola u cijeloj Republici Hrvatskoj. Svoj rang učenici će moći usporediti sa svima onima koji su prijavili isti program obrazovanja, a informacije o cijelom postupku i obrazovnim programima bit će učenicima dostupni u svakome trenutku.
Prijave i upisi u obrazovne programe vršit će se putem mrežne stranice
Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole
( NISpuSŠ ), odnosno na mrežnoj stranici http://www.upisi.hr.
Iznimno je važno da učenici i roditelji kontinuirano prate sve informacija koje će se objavljivati na mrežnoj stranici:www.upisi.hr jer će na njoj biti objavljeni uvjeti i kriteriji vrednovanja upisa u obrazovne programe, svi postupci vezani za prijave i upise, kao i ostali ažurirani podatci, važne obavijesti i daljnje upute za rad sa sustavom.
Ako ćete prilikom prijava i upisa obrazovnih programa imati bilo kakvih dvojbi, pitanja i teškoća, na adresi http://www.upisi.hr/FAQ nalazit će se
„Često postavljana pitanja i odgovori„ koji će vam pomoći u rješavanju problema ili dvojbi. Također, za dodatnu pomoć moći ćete kontaktirati Službu za korisnike na elektroničkoj adresi: help desk@skole.hr ili telefonom na broj:
01/6661-500.
Isto tako za pomoć, informaciju ili savjet učenici i njihovi roditelji mogu se obratiti razrednicama i pedagoginji škole, kao i savjetnicima za profesionalno usmjeravanje u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.
Osmaši, razgovarajte sa svojim roditeljima, učiteljima, prijateljima i ostalim osobama s kojima ste bliski te pokušajte saznati kako vas oni doživljavaju. Važno je prikupiti što više informacija o različitim zanimanjima, o školama i programima obrazovanja, kao i mogućnostima zapošljavanja, odnosno nastavku daljnjeg obrazovanja.
Želim vam puno uspjeha kod upisa u željeno zanimanje, da s uspjehom i zadovoljstvom završite obrazovanje i uposlite se bez puno čekanja na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Ivanka Želježnjak, prof. pedagogije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s