Maturalno putovanje

Četiri dana u Dalmaciji

maturalno putovanje (17)

Svi su znali što će se dogoditi 22.5.2014. 8. razredi idu na maturalno putovanje u Gradac (najbliži veći grad Makarska). Nakon što su roditelji sve potpisali, razrednici dali učenicima detaljne upute, sve je bilo spremno za put. Krenuli smo na četvrtak ujutro, u 6.00h. Nakon ukrcavanja u bus pred Hotelom Duga Resa, uputili smo se prema Bosiljevu gdje smo „pokupili“ dvije učenice osmog razreda PŠ Bosiljevo. U Bosiljevu smo ušli na autoput i krenuli prema Dalmaciji.

Budući da je to bio dug put, nekoliko puta smo stali na odmorištu, a u Ogulinu nam se pridružio učitelj Tonković (išli su i učiteljica Kovče i učitelj Šlat). U Gradac smo došli tek navečer, prije smo stali razgledati Split. U Splitu nas je dočekala vodičica koja nas je povela u razgledavanje grada. Prvo smo vidjeli maketu grada koja stoji na Splitskoj rivi, a zatim smo pošli razgledati Dioklecijanovu palaču. Razgledali smo palaču, a pošto se bližilo podne stali smo pogledati kako se car Dioklecijan, u pratnji svoje žene, obraća građanima (uz njega stajala je i straža, naravno). Nakon razgledavanja palače dobili smo čak dva sata slobodnog vremena. Vrijeme je brzo proletjelo. Neki učenici su išli s učiteljima na zvonik (vidjeti predivan pogled), dok su neki išli u kupovinu. Prošetali smo se rivom kad smo se već trebali okupiti kod već spomenute makete grada. Autobus je došao po nas te smo krenuli u hotel. U hotelu smo se smjestili u sobe, večerali, još se malo družili pa pošli na spavanje.

Drugi dan, nakon doručka, krenuli smo u najprometniji turistički grad u Hrvatskoj – Dubrovnik. Krenuli smo u 9 sati ujutro, a kada smo stigli, dočekala nas je vodičica Luce koja nam je pokazala kako to zapravo Dubrovnik izgleda unutar zidina i rekla nam je sve o povijesti ovoga grada. Prošetali smo Stradunom i okolnim ulicama, vidjeli smo sve povijesne građevine u Dubrovniku (Dubrovnik je pod zaštitom UNESCO – a), a zatim smo imali svojih sat vremena. U Dubrovniku je taj dan bilo vruće pa nas je većina taj sat provelo u hladovini dubrovačke katedrale. Prije odlaska u Gradac ručali smo u obližnjem hotelu (svima se svidio veliki vanjski bazen hotela). Nakon ručka smo pošli u hotel Labineca. U Dubrovnik stiže velik broj turista pa nam je svima povukao pažnju veliki kruzer u luci (naravno i meni). Nakon ručka smo već išli u hotel zato što su svi zaključili (pa čak i učitelji) da je prevruće da idemo u Cavtat. Krenuli smo na kupanje u svoj hotel. Svi smo se dobro „iskupali“ u bazenu, no s kupanjem smo relativno brzo završili pa nas je prije večere učitelj Šlat zabavljao svirajući klavir u predvorju hotela.

maturalno putovanje (14)Treći dan – dolina Neretve. Taj dan započeo je kao i svaki drugi, doručak pa na put. Dolina Neretve je zapravo vrlo blizu Gradacu pa smo stigli rano. Ondje su nas dočekala dva čovjeka koja su nas vozila motornim lađama po Neretvi (put je trajao čak oko sat i pol). Neretvom smo stigli do restorana do kojeg se može doći samo plovilima tj. nema ceste. Ondje smo ručali i nakon ručka smo krenuli natrag do busa kraćim putem. Na povratku smo zastali uz cestu gdje ljudi prodaju jagode, agrume, jabuke i ostalo. Neki su kupili nešto voća da imaju za hotel (ipak domaće je domaće). Ovo je bio najkraći izlet na našem maturalnom putovanju pa smo u hotel došli već oko 14:00h. Ručali smo, okupali se u bazenu i moru jer je bilo jako toplo, a navečer je samo za nas bila organizirana zabava na kojoj se plesalo i pjevalo sve do nedjelje.

Nakon zadnje prespavane noći u hotelu Labineca u Gradacu doručkovali smo i spremili stvari zato što smo iz sobe morali izići do deset. Prtljagu smo odonijeli u autobus te čekali ručak. Nakon ručka krenuli smo kući. Na putu u autobusu nije bilo toliko pjevanja kao inače. Svi su već bili umorni. Zatim smo stali na odmorištu i ondje sreli – Severinu! Nitko nije znao da je ona zapravo članica teniskog kluba učitelja Tonkovića. Rekla nam je da je njezin bubnjar Damir Šomen iz Duge Rese te smo se onda svi zajedno slikali. Brzo je prošlo vrijeme do Duge Rese kada su nas pohvalili i učitelji i vodičica da smo bili jako dobri i da su zadovoljni našim ponašanjem. Oni su pohvalili nas pa smo morali i mi njih. Zasebno smo pljeskali učiteljici Kovče, učitelju Šlatu, učitelju Tonkoviću koji nas je ubrzo napustio u Ogulinu, našoj vodičici Kseniji i vozaču Draženu. U školi je svatko imao nešto za reći u vezi maturalnog, no i o tom bi se dalo svašta napisati.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Tekst: Alen Livojević, 8.b

Fotografije: Roman Grobenski, Lucija Becić, Alen Livojević i učiteljica Tatjana Kovče

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s