Foto – radionica na FPZG

Učenici na fakultetu

Viktorija Car i MarkoNovinari školskog lista Breza posjetili su Fakultet političkih znanosti u Zagrebu za vrijeme proljetnih praznika (15.4.2014.) kako bi naučili nešto više o novinarskoj fotografiji. Foto – radionicu nam je pripremila doc. dr. sc. Viktorija Car koja na Fakultetu predaje Fotonovinarstvo.
Kada smo stigli u Zagreb, imali smo zadatak fotografirati Umjetnički paviljon na Zrinjevcu. Došavši pred Fakultet političkih znanosti, skoro ga nismo prepoznali jer izvana izgleda kao obična stambena zgrada. Upoznali smo profesoricu Viktoriju Car i njenog pomagača studenta Emila Čančara te krenuli u obilazak fakulteta. Vidjeli smo učionice, dvorane za predavanja, redakciju studenskog radija i televizije. Na trenutak smo imali priliku stati pred TV kamere i biti voditelji. Kada smo razgledali fakultet, krenuli smo na posao. Podijelili smo se u dvije grupe. Svaka je grupa prvo napravila loše fotografije (namjerno smo trebali napraviti greške) i naučila na što treba pripaziti pri fotografiranju. Zatim smo dobili fotoaparat u ruke i trebali u okolici fakulteta napraviti dobre fotografije na temelju prijašnjeg zadatka. Prvo smo trebali fotografirati portret u obližnjem parku, a zatim nam je tema bila urbana arhitektura. Na Trgu žrtava fašizma slikali smo Džamiju, odnosno Meštrovićev paviljon, tako da se vidi cijela zgrada i tako da odaberemo samo jedan detalj na zgradi. Vrativši se u učionicu docentice Car, prokomentirali smo svaku fotografiju. Iznenadilo nas je koje greške radimo. Naučili smo da na fotografiji ne trebaju biti nepotrebne stvari kao što su prometni znakovi, ograde, kante za smeće, žljebovi, nepotrebni ljudi, drveće ili šipke koje izgledaju kao da nekom vire iz glave. Upozoreni smo da pazimo na izvor svjetlosti, da nekom na krivom mjestu ne „odrežemo“ dio tijela, da osoba ne mora uvijek biti u centru kadra…
Dobro smo se zabavili gledajući fotografije. Čuli smo od naše voditeljice Gordane Šutej da je i docentica Car bila zadovoljna s nama. Poslala joj je poruku – „Učenici su bili predobri, pametni. Bilo mi je jako zabavno.“ Kao svaki izlet i ovaj nije prošao bez problema. HŽ putnički prijevoz nam je umalo naplatio punu cijenu karata, a ne onu s popustom kao što smo dogovorili, a nisu nam ni osigurali mjesta u vlaku. Ipak smo zadovoljni izletom. Naučili smo kako da svoje vijesti popratimo dobrim fotografijama događaja i uredimo svoju web stranicu. Svima nam je bilo jako zabavno i puno smo novoga naučili.


Tekst i fotografije: Roman Grobenski, 8. b

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s