Novosti iz ureda pedagoginje

easelly_visual(1)U OŠ Ivan Goran Kovačić Duga Resa nastavu je tijekom 1. polugodišta šk. god.  2013./2014. u matičnoj i područnim školama Bosiljevo i Grabrk, pohađalo ukupno 365 učenika (209 dječaka i 156 djevojčica). Imamo četiri učenika više u odnosu na isto razdoblje prošle školske godine. Obzirom na spol imamo dva dječaka manje i šest djevojčica više. U školi sveukupno imamo 24 razredna odjela, od čega su četiri kombinirana odjela razredne nastave. Po dva u svakoj od područnih škola.

U matičnoj je školi nastavu od I. do VIII. razreda pohađalo 318 učenika (183 dječaka i 135 djevojčica) raspoređenih u 16 razrednih odjela. Tri učenika više u odnosu na isto razdoblje prošle školske godine.U područnoj je školi Bosiljevo nastavu od I. do VIII. razreda pohađalo 37 učenika (22 dječaka i 15 djevojčica) raspoređenih u dva kombinirana odjela razredne nastave i četiri čista odjela predmetne nastave. Kao i u matičnoj školi i ovdje je tri učenika više. U područnoj je školi Grabrk nastavu u dva kombinirana odjela razredne nastave polazilo ukupno 10 učenika (4 dječaka i 6 djevojčica). To su dva učenika manje u odnosu na isto razdoblje prošle školske godine.

USPJEH UČENIKA NA 1. POLUGODIŠTU

54 prvašića (1 više u odnosu na prošlu godinu) tijekom 1. polugodišta ove šk. god nije brojčano ocjenjivano prema Pravilniku o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi koji je na snazi. U prvome polugodištu prvoga razreda učitelji/ce prate učenikova postignuća te odgojno- obrazovnim postupcima i mjerama potiču ih i pripremaju na vrednovanje i ocjenjivanje uspjeha u daljnjemu školovanju. Iz tog razloga učenici prvog razreda na kraju 1. polugodišta nisu dobili pisana izvješća.

Od prošle šk. god. uspjeh učenika i zaključna ocjena za svaki nastavni predmet ne utvrđuje se više na kraju polugodišta. Za razliku od prošle školske godine učenicima od II. do VIII. razreda zadnji su dan nastave uručena pisana izvješća o postignutom uspjehu iz svih nastavnih predmeta. U izvješću su iz Imenika učenika ispisane sve ocjene po nastavnim predmetima. Uručena izvješća učenici su bili obvezni pokazati roditeljima koji ih potpisuju i vraćaju razrednicima na uvid početkom drugog polugodišta.

Na polugodišnjim sjednicama razrednih vijeća razgovaralo se o Odgojno-obrazovnim postignućima svih učenika od I.do VIII. razreda.

Uočeno je puno hvalevrijednih odgojno-obrazovnih postignuća, ali isto tako i onih koji govore da dio učenika zanemaruje redovito i savjesno izvršavanje školskih obveza. Imajući u vidu činjenicu da se prilikom upisa u prvi razred srednje škole, (kao zajednički element za sve srednje škole) vrednuju ocjene uspjeha na dvije decimale u petom, šestom, sedmom i osmom razredu savjetujemo učenicima da vrijedno prionu radnim obvezama i daju svoj maksimum iz svakog nastavnog predmeta kako bi lakše upisali željeno zanimanje, odnosno srednju školu.

Roditelji, svakodnevno potičite svoju djecu na izvršavanje radnih obveza u školi i kod kuće, osamostaljujte ih, ohrabrujte i pomozite im ukoliko im je pomoć neophodna. Družite se, razgovarajte s djecom što više možete i slušajte što vam žele reći.

Učitelji, skrbite o svojim učenicima tako da kod njih razvijate osjećaj napredovanja i samopoštovanja.

PRIJAVE I UPISI  UČENIKA OSMOG RAZREDA U 1. RAZRED SREDNJE ŠKOLE ŠKOLSKE GODINE 2014./2015.

Prijave i upisi učenika u srednje škole obavljat će se internetom, drugu godinu za redom. Upravo zahvaljujući e-upisima, pružena je mogućnost prijave više programa obrazovanja, po deset u pet različitih srednjih škola. Svoj rang učenici će moći usporediti sa svima koji su prijavili isti program obrazovanja. Informacije o cijelom postupku i obrazovnim programima bit će učenicima dostupne u svakome trenutku.

Prijave i upisi u obrazovne programe vrše se putem mrežne stranice

Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole

( NISpuSŠ ), odnosno na mrežnoj stranici www.upisi.hr.

Tijekom mjeseca prosinca 2013.godine, (u razdoblju od 2. prosinca u 18,00 sati do kraja dana 22.prosinca 2013.) učenici su imali mogućnost predprijava u kojima su iskazali interes za upis u pojedini program. Postupak predprijava organiziran je u svrhu lakšeg planiranja upisa u 1. razred srednje škole u šk.god. 2014./2015.

Učenici su mogli odabirati obrazovne programe temeljem vlastitog interesa i za iste se nisu prikazivali niti provjeravali preduvjeti za upis. Predprijave su isključivo bile orijentacijskog tipa te neće ni na koji način utjecati na učenikov konačni odabir u prijavama koje će se provoditi ove godine.

Iznimno je važno kontinuirano praćenje informacija koje se objavljuju na mrežnoj stranici:www.upisi.hr  jer će na njoj biti objavljeni uvjeti i kriteriji vrednovanja upisa u obrazovne programe, svi postupci vezani za prijave, kao i ostali ažurirani podaci, važne obavijesti i daljnje upute za rad.

Ako ćete prilikom prijava i upisa obrazovnih programa imati bilo kakvih dvojbi, pitanja ili teškoća , na adresi www.upisi.hr/FAQ nalazit će se

Često postavljana pitanja i odgovori koji će vam moći pomoći u rješavanju problema ili dvojbi. Za dodatnu pomoć moći ćete kontaktirati Službu za korisnike na elektroničkoj adresi :help desk@skole.hr ili telefonom na broj:

01/6661-500.

Za pomoć, informaciju ili savjet učenici i njihovi roditelji mogu se obratiti razrednicima i pedagoginji škole, kao i savjetnicima za profesionalno usmjeravanje u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Osmaši, razgovarajte sa svojim roditeljima, učiteljima, prijateljima i ostalim osobama s kojima ste bliski te pokušajte saznati kako vas oni doživljavaju. Važno je prikupiti što više informacija o različitim zanimanjima, o školama i programima obrazovanja, kao i mogućnostima zapošljavanja, odnosno nastavku daljnjeg obrazovanja.

I za kraj, želim vam puno uspjeha kod upisa u željeno zanimanje, da se uspješno upišete i s zadovoljstvom završite te da se zaposlite bez puno čekanja na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Ivanka Želježnjak, prof. pedagogije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s