Sport

Školski sportski klub Goran

Judo: peti u Hrvatskoj

judo opatijaDržavno natjecanje iz džuda u kojem smo osvojili odlično 5.mjesto, održano je u Opatiji 23. i 24. veljače 2016. godine. U ekipi je bilo devet dječaka (od drugog do osmog razreda). Učiteljica tjelesne kulture Mirjana Erdeljac Cuhna kaže da su svi dječaci postigli odlične rezultate i da je jako zadovoljna. Iznenađenje turnira bio je Jakob Baranašić koji je osvojio 2.mjesto u svojoj kategoriji. Prvo mjesto u kategoriji djevojčica osvojila je osnovna škola iz Samobora, a u kategoriji dječaka osvojili su učenici Osnovne škole Pujanke iz Splita. Učiteljica se nada da bismo sljedeće godine mogli imati bolje rezultate.

Dominik Berešić, 6. b

Svestrani i uspješni

Razgovarali smo s učiteljicom tjelesne i zdravstvene kulture Mirjanom Erdeljac Cunha o aktivnostima školskog sportskog kluba.

MEC i ucenici
Učiteljica Mirjana Erdeljac Cunha s učenicima 6. b

Možete li nam reći nešto o školskom sportskom klubu Goran?
Naš školski sportski klub objedinjuje više različitih sportova: šah, odbojku za djevojčice, nogomet za dječake, gimnastiku, stolni tenis i džudo. Ponosna sam da se puno djece prijavilo u klubove i da postižu vrlo zapažene rezultate.
Koja su natjecanja održana do sada u ovoj školskoj godini?
Do sada su sve bila natjecanja u odbojci, šahu, stolnom tenisu i nogometu.
Svake godine prijavljujemo sve sportove u kojima ćemo se natjecati s drugim školama.
Čuli smo da ste pobijedili na gradskom natjecanju u nogometu. Kako ste se osjećali kada ste pobijedili?
Ove godine pobjeda je bila fenomenalna. Natjecanje je bilo toliko izjednačeno i morali smo se boriti do samog kraja, ali u zadnjoj utakmici u kojoj smo morali dati šest golova dali smo čak i sedmi i tako smo zbog gol razlike pobijedili.
Jesu li se dečki borili do samog kraja?
Dečki su igrali fenomenalno, borili do samog kraja, a kada je bilo najteže dali su sve od sebe.
Želite li Vi što dodati za kraj intervjua?
Željela bih čestitati svim učenicima škole koji su osvojili nagrade koje dodjeljuje grad Duga Resa za istaknute sportaše i mlade nade.
Grgur Rajković, 6.b

Fotografija: Dominik Barešić, 6.b

KAUBOJE DOČEKAO SPEKTAKL

Nova slika
Foto: Crosport.hr

Hrvatska rukometna reprezentacija se u ponedjeljak (1. 2. 2016.) vratila u domovinu nakon što je na Europskom prvenstvu u Poljskoj osvojila brončanu medalju. Sletjeli u zagrebačku zračnu luku, a zatim se autobusom odvezli na Trg bana Jelačića gdje ih je dočekalo desetak tisuća ljudi. Na pozornici su im se pridružili Zaprešić boysi, s kojima su otpjevali pjesmu „ NEOPISIVO“ te Ervin Baučić i Mladen Bodalec iz Prljavog kazališta. Slavlje je trajalo nekoliko sati.

Dominik Barešić, 6. b


 

ŽUPANIJSKI KROS

Dora Kralj ponovo prva

Melani Brita, Dora i Matea
Županijski kros osnovnih škola održan je 28.10.2014. u Karlovcu. Na krosu su sudjelovale i tri učenice naše škole: Dora Kralj (8.b), Mateja Kasunić (7.b) i Melani Brita Luketić (7.a). Mentor im je učiteljica Mirjana Erdeljac Cunha. Kao i prošle godine prvo mjesto u utrci osvojila je Dora Kralj. Mateja Kasunić osvojila je 4.mjesto, dok je Melani Brita Luketić bila sedma. Ekipno je naša škola osvojila 1.mjesto.
Marijo Stipančić, 8. b


Skejtbord i njegovi vlasnici

roko-prstecSkejtbord je prijevozno sredstvo na četiti kotača. Razvio se 70-ih godina prošlog stoljeća u Americi. Popularnost je doživio 80-ih kad su snimljeni prvi video spotovi tog „ekstremnog sporta“. Postoji dvije vrste skejbordanja: street (ulični) koji se skejta po ulici. To je preskakivanje stepenica, proklizavanje na rukohvatu i sl. Drugi je vertical (okomiti) pri čemu se rade trikovi u zraku. Nakon što se spustiš niz veliko brdo a na drugom te kraju dočeka veliki skok, napraviš neki trik u zraku. Naravno, ima i natjecanja u tom sportu. Street Legue je  natjecanje rašireno u cijelom svijetu koje se odvija svaki mjesec. I u Hrvatskoj postoji natjecanje Pannonian Challenge, održava se negdje kod Osijeka u ljeto svake godine. Najpoznatiji skejteri su: Sean Malto, Nyhan Huston, Paul Rodrigez, Chris Cole…
Ja isto skejtam i volim taj sport. U Hrvatskoj nas baš i ne vole jer je zvuk koji proizvodimo udarcem u pod iritirajući za ljude. Kada skejtamo,stanari koji žive blizu, uvijek nas otjeraju. Bilo je bilo puno uhićenja nedužnih skejtera. Zato mi stalno tražimo da nam naprave skejt park. Naravno, ni u mojem gradu ga nema, ali se borimo da se izgradi. Ako u vašem gradu postoji, iskoristite to, nabavite skejtbord i, kao i ja, uživajte!

                                                                                                                      Roko Prstec, 5.b


Druga dugoreška biciklijada

Start dugoreške biciklijade koja se održala 8.10.2013. godine bio je u ulici Bana Josipa Jelačića kod stanice za tehnički pregled.  Prijavilo se dvjestotinjak biciklista, uglavnom učenika osnovne škole, koji su svojom prijavom osigurali i majice. Vozilo se četrnaest kilometara, a cilj je bio kod stadiona NK «Duga Resa» gdje su učesnici dobili sok i voće. Put je bio uspješan mada je bilo i padova. Na sreću, bez ozbiljnih posljedica. Put su nam osiguravali policajci na motorima, a predvodio nas je vatrogasni automobil. Biciklijadu je organizirao SD «Sveti Juraj». Organizatori su zadovoljni odazivom tolikog broja biciklista. Nadamo se da će uskoro biti još događaja koje pridonose zdravom životu.

Alen Livojević, 8.b

Zlatni dani košarke

Šumarija Duga Resa, Grad Duga Resa, te općine Barilović, Netretić, Generalski Stol i Bosiljevo organizirali su sedmo tradicionalno obilježavanje zlatnih dana košarke u gradu Karlovcu. Organizator ove manifestacije bio je Vlado Starešinić. Ovogodišnjem druženju prisustvovali su bivši košarkaši Željko Dokman, Zlatko Kiseljak, Tomislav Pavletić, Pave Samardžija i Ivan Jeličić.

Nakon okupljanja u prostorijama Šumarije, 19.09.2013. godine u Osnovnoj školi Bosiljevo održano je druženje s nama učenicima, a na školskom igralištu natjecanje u slobodnim bacanjima. Uz bivše košarkaše u natjecanju su sudjelovali  i naši učenici :  Patrik Špelić, Josip Frković, Lovro Jarnević, Matija Mateša, Luka Lipošćak, Antonio Barić  te učenice Tea Benac I Valentina Grgetić. U slobodnom bacanju okušala se I učiteljica  Ivana Kurs Podvorec. Bivši košarkaši odigrali su i hakl susret s učenicima.  Nakon svega, košarkašima smo postavili par pitanja. Evo kako je to izgledalo:

Kako ste se osjećali kao kapetan momčadi I koja je vaša uloga u tome?

Ivan Jeličić – Dobro sam se osjećao. Igrači su me uvijek slušali, ali me nisu slušali sudci.

Kako ste se osjećali kao član mlade reprezentacije Jugoslavije I Hrvatske?

Zlatko Kiseljak – Odlično, a posebno dobro sam se osjećao kad smo u ono  vijeme Jugoslavije imali dres Hrvatske koji je bio ukrašen bakljama.

Kada ste postal juniorski reprezentativac bivše države Jugoslavije? Koliki je bio vaš postotak slobodnih bacanja?

Juniorski reprezentativac postao sam 1966. godine. Nisam točno siguran za postotak. Možda je to bilo nekih 80-ak posto. Najbolji rezultat mi je bio 32/30. Evo, baš sam to danas pročitao u jednom izresku iz starih novena.

Koji vam je najdraži postignuti koš?

Tomislav Pavletić – Ima ih mnogo, ali jedan mi je najdraži. Igrali smo protiv Crvena Zvezde. Zabio sam zadnji koš I zbog toga smo ostali u Ligi, nismo ispali, a Crvena Zvezda je te godine izgubila prvenstvo. Reziltat na kraju utakmice je bio 68/66.

U ono vrijeme na utakmice se putovalo isključivo vlakom. Sjećate li se kakve zgode ili neobičnog događaja iz tog perioda?

Pave Samardžija – Sjećam se jedne. Put je bio dalek. Putovalo se cijeli dan I noć. Stariji prijatelji su cijelo vrijeme kartali, a ja nisam mogao ostati toliko budan pa sam zaspao. Kad smo stigli na odredište, kao najmlađeg su me poslali da kupim voće. Bili smo gladni. Dok sam tako šetao gradom, svi su me čudno promatrali. Tek kad sam se vratio s voćem I ušao u sobu, u ogledalu sam video da  su mi obrijali jednu stranu brkova dok sam u vlaku spavao.

Nakon intervjua, ponadali smo se da ćemo sa starim košarkašima zaigrati pravu utakmicu, no morali smo se vratiti u učionice na nastavu. Bilo nam je drago što smo upoznali nekadašnje prvake u košarci I nadamo se da ćemo jednom imati priliku s njima zaigrati košarku  “za pravo”.

Lucija Mateša, Blažica Matešić:, 7.razred, PŠ Bosiljevo

Mentorica: MarijaBožjak Pavlović

Obilježavanje Olimpijskog dana

Hrvatska sportska zajednica Duge Rese već treću godinu za redom obilježava Hrvatski olimpijski dan kros utrkom za učenike osnovnih škola. U ovogodišnjoj utrci su sudjelovali učenici od 1. do 8. razreda osnovnih škola „Ivan Goran Kovačić“ i „Vladimir Nazor“.

This slideshow requires JavaScript.

Utrka je održana u Dugoj Resi u Parku dr. Franje Tuđmana. Sudjelovalo je stotinjak učenika koji su se utrkivali u šest kategorija. U svakoj kategoriji prvih troje učenika/učenica osvojilo je medalju. Na podjeli medalja sudjelovao je i predsjednik Hrvatske sportske zajednice Duge Rese.
Učenici koji su osvojili medalje:

Djevojčice – 1.- 4.razred:
1. Lana Skolan, 4. a
2. Karla Matičić, 3. b
3. Nika Petrak, 4. a

Dječaci – 1. – 4.razred:
1. Frane Martinjaš, 4. a
2. Luka Krajačić, 3. b
3. Grgur Rajković, 4. b

Djevojčice – 5. – 6. razred:
1. Magdalena Lenard, 5. b
2. Ivana Matuzić, 5. a
3. Lina Škot, 5. b

Dječaci – 5. – 6. razred:
1. Josip Vuković, 6. a
2. Roko Prstec, 5. a
3. Donat Šebalj, 6. a

Djevojčice – 7. – 8. razred:
1. Dora Kralj, 7. b
2. Leona Joha, 7.b, OŠ Vladimir Nazor
3. Ema Marn, 8.b

Dječaci – 7. – 8. razreda:
1. Tin Vukmanić, 8. a OŠ, Vladimir Nazor
2. Mateo Zlatanić, 8. a OŠ, Vladimir Nazor
3. Leonardo Polović, 8. a OŠ, Vladimir Nazor

Tekst i fotografije: Roman Grobenski, 8. b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s