Jeste li znali?

Nepoznato o poznatom

Automobili

Automobil je motorno vozilo sa četiri kotača i karoserijom različitih oblika. Razvitak današnjih automobila započeo je u Njemačkoj 1886.godine. Prvi automobil je konstruirao Karl Benz u Mannheimu. Nakon toga automobile su počeli proizvoditi i Daimler, Maybach, Marcus.
Prvu proizvodnju automobila na pokretnoj traci počeo je primjenjivati Henry Ford u SAD-u.

rimac
Concept-One

Automobili se proizvode diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj postoji tvrtka imenom Rimac automobili. Rimac je napravio električni automobil Concept-One. Postiže brzinu do 305 km/h, ima 1088 KS i od 0 do 100 kilometara postiže za 2,8 sekundi.
Dorian Mihalić, 7.b

Najpoznatiji proizvođači automobila:
Ford (SAD)
BMW (Njemačka)
Audi(Njemačka)
Fiat (Italija)
Citroen (Francuska)
Peugeot (Francuska)
Opel (Njemačka)
Mercedes (Njemačka)
VW (Njemačka)
Mazda (Japan)


Vučedolska golubica

golub-v_58957S1„Vučedolska golubica“, je keramička posuda u obliku golubice i jedan od najvažnijih arheoloških nalaza iz Vučedola kod Vukovara. Nastala je 3000 godina pr. Kr., a nađena je 1938. godine. Trenutno se nalazi u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Ta golubica je postala simbol grada Vukovara. Arheolozi misle da se ne radi o golubici nego o ptici jarebici.  Suveniri u obliku „Vučedolske golubice“ postao je prepoznatljiv ne samo kao simbol Vukovara već i cijele Hrvatske.

Greenpeace

greenpeaceGreenpeace (zeleni mir) je međunarodna ekološka organizacija koja postoji već četrdeset godina. Poznati su po svojim hrabrim i uspješnim akcijama za zaštitu okoliša. Na primjer, uspjeli su zaustaviti testiranje atomske bombe, u jednoj utrci su gumenim čamcima sprečavali veliki brod koji ispušta puno štetnih kemikalija. Poznat je i njihov brod Rainbow warrior (Dugin ratnik). Njegov simbol je bijeli golub na zelenoj podlozi koji ispušta dugu, a ime broda potječe od indijanskog ratnika Dugin ratnik. Greenpeace djeluje u 40 zemalja, a postoji i ogranak Greenpeace Hrvatska. Potražite informacije o njima na internetu,  mislite zeleno i čuvajte prirodu!

Roko Leš,  5. a

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s