Nastava

Lektira u 6. razredu

Učenici 6. razreda ove su srijede (8.6.2016.) na satu lektire udružili snage i zajedno napravili plakate o bajkama Ivane Brlić-Mažuranić. Radili su u grupama od 3 ili 4  člana. Podijelili su zadatke i zajedno zavrijedili odlične ocjene. Na slikama možete vidjeti rezultate timskog rada naših šestaša.

Lana Zoretić, 6.a

Slavko Kolar, Breza – obvezna lektira za 8. razred

Umjesto klasičnog sata lektire organizirali smo sudski proces, spoj Hrvatskog jezika i Građanskog odgoja i obrazovanja.

This slideshow requires JavaScript.

Učionica je postala sudnica, a učenici optuženici,sudci, odvjetnici optužbe i obrane, svjedoci,  porota. Optužba je glasila:  Prvooptuženi Marko Labudan i drugooptužani Mika i Kata Labudan krivi su za zlostavljanje i zanemarivanje svoje žene i snahe Janice Labudan. Usljed takvog njihovog postupanja Janica je umrla od upale pluća. Uloge su podijeljene, učenici su se kod kuće pripremili i održano je suđenje.Evo nekih reakcija učenika:

Bilo je dosta uvjerljivo. Baš kao na pravom sudu. Obrana (Roman) je odlično branila Marka, ali je i optužba bila dobra. Ana je bila tužiteljica baš kao na pravom sudu. (Lea Požar, 8.b)

Nadšumar i Žugečić su bili najbolji svjedoci za optužbu jer je od njih dobila najviše argumenata za pobjedu, odnosno za potvrdu optužnice. (Ana Trbuščić, 8.b)

Mislim da je sudski proces prošao izvrsno. Jasno je da su prekršena dva zakona RH, onaj o nasilju i o zaštiti obitelji. Porota je imala najmanje posla. U svakom trenutku suđenja nam je bila pomoć na raspolaganju (učiteljice HJ i GOO). Najuvjerljiviji su mi bili odvjetnici. Za njih imam najveće pohvale. Kad bih morao ocijeniti ovaj naš sudski proces, mislim da bi to bila čista petica. (Alen Livojević, 8.b)

Možda su tužitelj i obrana ( Erik i ja) malo previše raspravljali međusobno jer su se jako uživili u uloge. Erik je definitivno najbolje odigrao svoju ulogu i bio vrlo uvjerljiv. Veliki minus za obranu je bio ulomak iz radiodrame koji je uveden kao dokaz obrane. Mislim da su svi zadovoljni i da se svima svidjelo. Smatram da bi trebali imati još koju sudnicu jer je na taj način još lakše naučiti određeni sadržaj, odnosno tako je lakše shvatiti o čemu se u lektiri radi. (Laura Betina Luketić, 8.a)

Sudnica je super stvar! Naučio sam da svaki čovjek ima svoja prava bez obzira što učinio. Osim toga da u kući ne treba biti nasilja i nerazumijevanja kao što je to bilo u kući Labudanovih. (Matija Brcković, 8.b)

Sudnicu bismo svakako trebali ponoviti zato što je jako zabavno i zanimljivo. Naučili smo mnogo toga pa ako jednog dana završimo na sudu, znat ćemo što trebamo raditi i kako se ponašati. (Roman Grobenski, 8.b)

G.H.

Sat lektire u knjižnici: Stanari u slonu

Učenici 2. a i 2. b obrađuju lektiru u knjižnici  (27.11.2013.)

This slideshow requires JavaScript.

Sat je započeo igrom „Kućice i stanari“. Kako izgleda gledajući sa strane, dobro im ide, zbilja se zabavljaju. Kada je igra završila, sjeli su se u veliki krug i počeli s programom. Slušali su odlomak iz Karnevala životinja Camillea Saint- Saënsa: Slon. Zatvorili su oči i prepustili se glazbi. Poslije su razmijenili dojmove i mišljenja. Nakon toga su počeli  čitati priču. Nakon što su pročitali dio teksta, to su trebali i odglumiti. Tako su oni glumili i glumili, a pomalo se i igrali. Zatim su prepričali priču tako da je svaki učenik rekao jednu rečenicu, a onda dobacio loptu drugome koji je nastavio priču dalje. Igra je završila i svi su sjeli. Nakon toga su opisivali osobine likova u priči, ponajviše slona. Razgovarali su i o pouci priče. Zaključili su da nije dobro pustiti da te netko iskorištava i da je ponekad dobro biti lukav.

Marko Pavlaković, 5. b

PS:  Ovaj sastavak je pisan za vrijeme sata lektire Stanari u slonu.

Fotografije: Lina Škot, 5. b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s